Одабрано Федерација/БиХ

Перишић: Иванићев потпис на Стратегији може се окарактерисати као чин издаје интереса РС

„СТРАТЕГИЈИ ЈЕ ПРЕТХОДИО ДОКУМЕНТ УСВОЈЕН У БРИТАНСКОМ ДОМУ ЛОРДОВА“
  • Срђан ПЕРИШИЋ: „Сви знају да Иванић није писао Стратегију спољне политике БиХ, већ да су то урадили страни стручњаци, прије свега из Велике Британије. Међутим, Ивановићев потпис тиме је још тежи с обзиром на то да сви у Српској знамо улогу Велике Британије на нашем простору, а поготово њено настојање да се Република Српска у Савјету безбједности УН прогласи геноцидном творевином

ПОТПИС  (бившег српског члана Предсједништва БиХ) Младена Иванића на Стратегију спољне политике БиХ од 13. марта 2018. године може се окарактерисати као чин издаје интереса Републике Српске, имајући у виду да је Резолуција о заштити уставног поретка Српске и проглашењу војне неутралности донесена раније, 18. октобра 2017. године, изјавио је савјетник за политичка питања српског члана Предсједништва БиХ Срђан Перишић.

Перишић је рекао Срни да се у члану 7. Резолуције јасно наводи да Народна скупштина обавезује представнике из Републике Српске у заједничким институцијама БиХ на поштовање Резолуције јер су бирани у Српској која је по Уставу и закону изборна јединица.

Обавеза се односи и на представнике из Републике Српске у међународним организацијама и форумима. Исто тако, у члану 9. Резолуције се наводи да претходно донесени акти Народне скупштине Републике Српске, који се односе на пуноправно чланство у војним савезима, престају да важе“, подсјетио је Перишић.

Он је нагласио да сви знају да Иванић није писао Стратегију спољне политике БиХ, већ да су то урадили страни стручњаци, прије свега из Велике Британије.

Међутим, Ивановићев потпис тиме је још тежи с обзиром на то да сви у Српској знамо улогу Велике Британије на нашем простору, а поготово њено настојање да се Република Српска у Савјету безбједности УН прогласи геноцидном творевином“, каже Перишић.

Према његовим ријечима, неколико мјесеци прије писања стратегије у Дому лордова британског парламента је сачињен документ Уједињено Краљевство и будућност западног Балкана“ у којем се наводи да је приступање БиХ и Македоније у НАТО главни циљ којим се спречава економско и политичко присуство Русије на Балкану.

Један од твораца тог документа је и бивши високи представник УН у БиХ, преминули лорд Педи Ешдаун. Практично, овај документ је и најавио нову стратегију спољне политике БиХ“, подсјетио је Перишић.

Он каже да се у Стратегији спољне политике БиХ јасно наводи да је један од стубова безбједности и стабилности БиХ, поред чланства у ЕУ, и НАТО.

На страни седам Стратегије пише да се безбједност и стабилност БиХ наводно постижу активирањем и спровођењем Акционог плана за чланство у НАТО /МАП/“, прецизирао је Перишић.

Он напомиње да је на седмој страни наведене стратегије нетачно објашњено да за активацију МАП-а постоји широк политички консензус у БиХ“.

Сви знамо да тај широки консензус никада није постигнут у БиХ, поготово имајући у виду да постоји Резолуција о војној неутралности Републике Српске“, рекао је Перишић.

Он је поновио да је питање уласка једне земље у НАТО стратешко за које мора да постоји општи консензус, прије кога мора бити спроведена академска и јавна расправа.

Ништа од тога није урађено, што показује да је интерес приступања БиХ у НАТО прије свега западни, и то од појединих чланица НАТО-а, Велике Британије, САД. Стратегија спољне политике БиХ уопште не објашњава спољнополитичке односе са земљама изван НАТО, што је још један доказ за шта тај документ служи. То се управо види данас, када се западне земље позивају на тај документ“, закључио је Перишић.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар