Одабрано Свијет

Помпео: Америка је са ратом у Украјини изгубила моћ потребну за обуздавање Русије

У ИНТЕРВЈУУ ГРЧКОМ ЛИСТУ „КАТИМЕРИНИ“ ОЦЕНИО: ТО ЈЕ ПОГОРШАЛО ПОЛОЖАЈ И САД И ЕУ
  • Бивши шеф ЦИА и амерички државни секретар Мајк ПОМПЕО: Иранске власти су сада много богатије и моћније него када сам ја напуштао Стејт департман. Наши пријатељи и партнери на Блиском истоку, у Израелу и земљама Персијског Залива осећају се напуштеним. А Комунистичка партија Кине постаје све смелија и припрема се за рат – економски и војни. На начин без преседана“
  • Помпео, који може бити Трампов кандидат за потпредседника САД, оптужио Бајдена да издаје и америчке традиције и принципе у унутрашњој политици: „Дајући приоритет климатским променама и расној политици, издаје америчку традицију. Он је напумпао федерални дуг, лишио наш енергетски сектор позиције глобалног лидера и повећао трошкове за обичне Американце. Он подрива фундаменталне идеје које су Америци обезбедиле цео век лидерства“

Извор: Факти

АМЕРИКА је ослабљена сукобом у Украјини и изгубила је снагу за обуздавање Русије, рекао је бивши амерички државни секретар и бивши шеф ЦИА Мајк Помпео у интервјуу грчком листу „Катимерини“.

„Са руском инвазијом на Украјину – изгубили смо моћ потребну за одвраћање Путина. То је погоршало и положај Европљана и сваког од нас“, рекао је Помпео

и на првом Америчко-медитеранском инвестиционом форуму (American-Mediterranean Investment Forum) који се одржава у Атини.

У интервјуу је био критичан према председниковању Џоа Бајдена:

„Свет је постао много мање безбедно место откако је Бајден преузео дужност. То укључује Американце и грађане свих земаља наших савезника. Иранске власти су сада много богатије и моћније него када сам ја напуштао Стејт департман. Наши пријатељи и партнери на Блиском истоку, Израелу и у земљама Персијског Залива осећају се напуштеним“.

У наставку је потенцирао: „А Комунистичка партија Кине постаје смелија и припрема се за рат – економски и војни. На начин без преседана“.

Према Помпеу, Бајден издаје и америчке традиције и принципе у унутрашњој политици:

„Дајући приоритет климатским променама и расној политици, Бајденова администрација издаје америчку традицију. Он је напумпао федерални дуг, лишио наш енергетски сектор позиције глобалног лидера и повећао трошкове за обичне Американце. Његов неуспех у борби против криминала и заштити наших граница подрива фундаменталне идеје које су Америци обезбедиле цео век лидерства“.

Помпео сматра да је победа републиканског кандидата на председничким изборима у новембру 2024-те важна за Сједињене Државе јер „ни један кандидат Демократске партије не може да врати нацију њеним темељима“.

„Уверен сам да ће се амерички народ на дан избора окупити око кандидата који нуди снажну, јасну визију за постизање ових идеала“, закључио је.

„Катимерини“ је својим читаоцима сугерисао да би Помпео могао да бити кандидат за место потпредседника САД на председничким изборима у САД или шеф Пентагона.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар