Одабрано Федерација/БиХ

Poskok.info: У БиХ опет – послије 25 година – у изборној кампањи доминирају пријетње ратом

ХРВАТСКА ПОЛИТИЧКА СЦЕНА ЈЕ НАЈДОСАДНИЈА – ДОМИНИРАЈУ ОПТУЖБЕ ЗА КОРУПЦИЈУ, НЕПОТИЗАМ...
  • Пријетње ратом најприје их је увео бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић, прошле године у интервјуу за Радио Слободна Еуропа тврдећи да се РС без рата не би могла отцијепити. Након тог  „упозорења” Србима, Изетбеговић је пријетио и Хрватима недавно у емисији ХРТ: Без конфликта и рата не може доћи до трећег ентитета
  • На српској политичкој сцени оптужбе су углавном повезане с издајом националних интереса. Понајприје то успјешно користи владајући СНСД како би на ступ срама поставио СДС и коалицију Савез за промјене.

ВИСОКО је „подигнута летвица” у никада нервознијој предизборној кампањи у Босни и Херцеговини, у којој се не преза чак ни од порука које су обиљежиле године пред почетак крвавог расплета 90-их година прошлога стољећа, пише Вечерњи лист БиХ.

Још увијек у ушима свих оних који су пратили драматична засједања Скупштине БиХ одзвањају поруке тадашњег српског вође Радована Караџића: „Немојте да мислите да нећете Босну и Херцеговину одвести у пакао, а муслимански народ можда у нестанак”, када је упозоравао што ће се догодити ако се БиХ одцијепи од крње Југославије пратећи примјере Словеније и Хрватске.

Конфликт и рат

Четврт стољећа касније поновно су у јавноме дискурсу рат и пријетње другим мање бројним народима. Најприје их је увео бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић, прошле године у интервјуу за Радио Слободна Еуропа тврдећи како се без рата РС не би могао одцијепити.

Након „упозорења” Србима, Изетбеговић је пријетио и Хрватима недавно у емисији ХРТ-а.

– Без конфликта и рата не може доћи до трећег ентитета – поручио је Изетбеговић.

У међувремену су се и маргиналне бошњачке странке наставиле натјецати у потпиривању мржње и потицању насиља.

Међу најекстремнијима је управо она која у себи има епитет „грађанска”. Тако су из Грађанског савеза одржали лекцију свима онима који не мисле као они.

– Грађански савез позива владајуће странке, посебице СДА, који има надзор над кључним полугама власти, да почну с припремама за заштиту живота и имовине становништва.

Позивамо их да почну дизати капацитете Федералне управе полиције и МУП-ова жупанија у којима ХДЗ нема надзор – позвали су из ГС-а уз додатну поруку како Бошњаци морају бити спремни да се више не би увео ембарго на наоружање.

Наставио је и СДП БиХ са сијањем страха. Опет, у недостатку других порука, проблем су нашли у Хрватима.

Трећи ентитет

Нешто умјеренијом реториком ипак су упозорили како ХДЗ планира „успоставу трећег ентитета након губитка избора сљедеће године”. Повод за обрачун с Хрватима нашли су у иступу да ће Хрвате знати обранити полиција.

– Све полиције у БиХ у служби су заштите свих грађана. Сваки покушај да се претворе у наоружане етничке фаланге које су у служби једне етничке скупине и једне странке неће успјети – наводе из СДП-а.

Ово затровано озрачје додатно је потакнуо и челник Савеза за бољу будућност Фахрудин Радончић који није одолио такођер доказати како је већи Бошњак од других челника.

– Видио сам неку изјаву господина Додика. Прича о опцији трећег ентитета. Ја му кажем, ако дође у Сарајево, нека у својим коферима у Бањој Луци остави идеју трећег ентитета. Неће бити трећег ентитета по цијену рата на цијелом територију БиХ – рекао је Радончић.

На српској политичкој сцени оптужбе су углавном повезане с издајом националних интереса.

Понајприје то успјешно користи владајући СНСД како би на ступ срама поставио СДС и коалицију Савез за промјене.

Истодобно хрватска политичка сцена у БиХ може се сматрати најдосаднијом.

У кампањи се користе оптужбе за корупцију, непотизам…

https://poskok.info/prijetnje-ratom-i-tko-je-veci-patriot-dominiraju-izbornom-kampanjom/

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар