Одабрано Свијет

Путин Болтону предочио „неке своје мисли намијењене искључиво Трампу“

МЈЕСТО И ВРИЈЕМЕ СУСРЕТА РУСКОГ И АМЕРИЧКОГ ПРЕДСЈЕДНИКА БИЋЕ ОБЈАВЉЕНО 28. ЈУНА
  • Спољнополитички помоћник предсједника РФ Јуриј УШАКОВ: „Сусрет ће трајати неколико сати. Предсједници ће се највјероватније срести у подне. Имаће разговор у четири ока, а и радни доручак и конференцију за медије. Могуће је да ће се одлучити и за заједничку изјаву у којој би били назначени даљи кораци двије земље како на плану побољшавања билатералних односа, тако и поводом међународне стабилности и безбједности“       
  • Ушаков твди да ће руско-амерички самит бити највећи међународни догађај овог љета, а кључне теме биће: обнова односа САД  и Русије, Сирија, стратешка стабилност, разоружање, борба са међународним тероризмом, регионална проблематика у коју ће бити укључене и друге конфликтне ситуације у свету      

МОСКВА и Вашингтон договорили су датум и мјесто састанка предсједника Русије и САД, Владимира Путина и Доналда Трампа.

Детаљи састанка ће бити објављени сутра, рекао је новинарима помоћник руског председника Јуриј Ушаков и додао да ће се предсједници састати у трећој земљи која је погодна и за Русију и за САД.

Највјероватније у Финској, у Хелсинкију.

Ушаков је рекао Русија и САД већ дуго разговарају о самиту преко „затворених канала“, а данас су се у Кремљу састали Путин и Трампов помоћник за националну безбједност Џон Болтон.

„Могу рећи да је постигнут договор о одржавању самита, чак и договор о времену и мјесту. Вјероватно ћемо то објавити сутра заједно с нашим колегама из САД“, рекао је Ушаков.

Додатно је прецизирао и нагласио:

„Сусрет ће трајати неколико сати. Предсједници ће се највјероватније срести у подне. Имаће разговор у четири ока, а имаће и радни доручак и конференцију за медије. Могуће је да ће се одлучити и за заједничку изјаву у којој би били назначени даљи кораци двије земље како на плану побољшавања билатералних односа, тако и поводом међународне стабилности и безбједности “.

Према ријечима Ушакова, кључне теме биће: обнова односа САД  и Русије, Сирија, стратешка стабилност, разоружање, борба са међународним тероризмом, регионална проблематика у коју ће бити кључене конфликтне ситуације у свијету.

Болтон је Путину рекао да су се лидери САД и Русије састајали када су у прошлости постојале разлике између двије земље, што је било „добро за обе земље, добро за стабилност у свијету“, и додао да предсједник Трамп „има снажна осјећања по том питању“.

Путинов помоћник је открио да је руски лидер Болтону „предочио неке своје мисли намијењене искључиво Трампу“.

Додао је да није било ничег у писаној форми и оцијенио да ће сусрет Трамп-Путин бити „главни међународни догађај овога љета“..

Ушаков је нагласио да ће са са Болтоном додатно разговарти о припремама руско-америчког самита којем Путин придаје изванредно велики значај.

Путин је данас раније на састанку с Болтоном изразио наду да ће двије земље „успоставити пуне односе засноване на равноправности и узајамном поштовању“.

Руски предсједник је рекао да су односи Москве и Вашингтона на ниској тачки углавном због унутрашње политичке борбе у САД.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар