Одабрано Свијет

Путин и у Београду користио блиндирани председнички „Аурус“

ЛИМУЗИНА РУСКОГ ЛИДЕРА ДОМАЋИ ЈЕ ПРОИЗВОД И ДЕО ПРОЈЕКТА „КОРТЕЖ“
  • Према неким информацијама, испод хаубе се налази Ве-8 мотор запремине 4,4 литра који има око 600 коњских снага и базиран је на „Поршеовој” 4,6-литарској јединици, док је мењач деветостепена аутоматика коју су развили руски инжењери
  • Назив бренда састоји се из две речи: аурум, што значи злато и Рус као Русија. У центру лога је штит, а у његовом горњем делу звезда водиља

БЕОГРАЂАНИ су имали прилику да уживо виде нови аутомобил руског председника Владимира Путина.

„Аурус”, нови аутомобил руског председника, први пут је представљен јавности на инаугурацији Владимира Путина у мају прошле године, док је у иностранству први пут провозан у лето исте године у главном граду Финске, где се Путин састао са Трампом.

Техничке карактеристике углавном се држе у тајности, али западни медији наводе да аутомобил делује веома импресивно и да на неки начин може да се назове „идеолошким оружјем Кремља”, па није чудо што га неки називају „бункером на точковима”.

Према неким информацијама, испод хаубе се налази Ве-8 мотор запремине 4,4 литра који има око 600 коњских снага и базиран је на „Поршеовој” 4,6-литарској јединици, док је мењач деветостепена аутоматика коју су развили руски инжењери.

Назив бренда састоји се из две речи: аурум, што значи злато и Рус као Русија. У центру лога је штит, а у његовом горњем делу звезда водиља.

Споља возило подсећа на совјетски ЗИЛ-110 из четрдесетих година прошлог века, који је прављен за совјетско руководство.

Према протоколу, председников аутомобил понекад се доставља возом, а чешће, из безбедносних и оперативних разлога, теретним авионом. Он стиже раније другим летом и прати Путина током посета иностранству ако се ради о званичној посети на највишем нивоу.

Совјетски лидери користили су лимузине ЗИЛ, док су за ниже званичнике биле резервисане чајке, или галебови. Путин је на три претходне инаугурације одлазио у мерцедесу пулман.

Нова лимузина, дуга готово седам метара, део је серије „Аурус” у коју ће такође бити укључени аутомобил „сенат” и лимузина „арсенал”.

Лимузина руске производње, која је део пројекта „Кортеж”,  заменила је „мерцедес пулман”, у чијим су се моделима возили досадашњи председници Русије.

Пракса вожње руских председника у аутомобилу домаће производње трајала је у Совјетском Савезу још од времена Стаљина. Прекинуо ју је Борис Јељцин.

Бољшевички вођа Владимир Лењин узео је аутомобиле бивше краљевске породице и возио се у ролс-ројсу Силвер Гхост, док је Стаљинов омиљени аутомобил био пакард. Блиндиране лимузине ЗИЛ појавиле су се педесетих година прошлог века и коришћене су све до средине деведесетих, након чега су званичници углавном користили мерцедес.

Нов Путинов аутомобил је први из серије од 200 комада, колико ће се годишње правити возила за потребе руских институција.

План је да се до 2020. произведе више хиљада аутомобила из пројекта „Кортеж”. Осим највећег модела, изаћи ће и мање лимузине, миниван и СУВ модели. Асортиман ће бити у продаји и биће конкурентан у погледу спецификација и цене са возилима мерцедес-мајбах, бентли и ролс-ројс.

http://fakti.org/kremlj/putin-i-u-beogradu-koristio-blindirani-predsednicki-aurus

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар