Одабрано Свијет

Рафарен предложио формирање алијансе Француске, Њемачке, Русије и Кине

БИО ЈЕ НА ЧЕЛУ ФРАНЦУСКЕ ВЛАДЕ ОД 2002. ДО 2005. И ОДЛУЧНО ПРОТИВ АМЕРИЧКОГ НАПАДА НА ИРАК
  • Жан-Пјер РАФАРЕН: „Трампова политика тјера на размишљање о новим геополитичким алијансама. Будућност Европе је повезана са формирањем јаког европског пола унутар стабилне Евроазије, а стабилност треба да почива на односима и сарадњи Француске, Немачке, Русије и Кине“

ПОЛИТИКА Доналда Трампа је таква да водеће европске земље треба да размишљају о новим геополитичким алијансама – изјавио је бивши француски премијер Жан-Пјер Рафарен.

У интервјуу листу Journal du Dimanche указао је да би „пол стабилности“ могла бити група коју би чиниле Француска, Њемачка, Русија и Кина:

„Трампов курс је довео у питање и основне ствари.  Суочавамо се са агресијом против еврозоне, трпимо притисак долара, наше компаније су присиљене да затварају фабрике у Ирану на захтјев Вашингтона“

Додатно је упозорио: „Европа послије Brexit-а преживљава унутрашњи процес распада праћен порастом нестабилности око себе. Трансатлантске везе слабе. Све нас то тјера на преиспитивање геостратешких алијанси у интересу сопствене безбједности и мира“.

Рафарен, који је био на челу француске владе од 2002. до 200. и остао упамћен по супротстављању  америчком нападу на Ирак 2003-ће, закључно савјетује и упозорава:

„Будућност Европе је повезана са формирањем јаког европског пола унутар стабилне Евроазије, а стабилност треба да почива на односима и сарадњи Француске, Немачке, Русије и Кине.“

Рафарен је био близак сарадник Жака Ширака, а сада је на челу невладине организације  Лидери за мир (Leaders for Peace).

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар