Видео Одабрано Свијет

Русија демонстрира Западу ударну моћ великих војних снага на огромном простору

„ВОСТОК-2018“ - СА 300.000 ВОЈНИКА, 36.000 ТЕНКОВА И ДРУГИХ ОКЛОПНИХ ВОЗИЛА, 1.000 БОРБЕНИХ ЛЕТЈЕЛИЦА
  • Вјежбе ће обухватити пет полигона копнених снага и четири полигона јединица ПВО и Ваздушно-космичких снага уз обале Јапанског и Охотског мору и Беринговог мореуза
  • Члан руске Академије војних наука Александар БАРТОШ: „Очито је рјешено да се продемонстрирају могућности наших Оружаних снага да у кратким роковима предислоцирају значајне јединице и ратну тенику на велика растојања, а да се знатне снаге ангажују на једном од праваца удара. Мислим да ће Восток-2018 бити искоришћен за преношење искустава из сиријског рата на максимално велики број војника и официра“
  • Портпарол Кремља Дмиртиј ПЕСКОВ рекао да су вјежбе оправдане имајући у виду „агресивне и непријатељске” ставове према Русији

РУСИЈА је започела најављене велике војне вежбе „Восток-2018”. Највеће од периода Хладног рата.

Западни медији увелико пишу да је „Восток-2018“ у фуункцији „плашења NATO“.

У вјежбу, која обухвата огроман простор и више полигона и локација, укључено је преко 297.000 руских војника. Плус 3.200 Кинеза који су у источни Сибир стигли са бројним оклопним возилима и авионима.

У вјежбу, која ће потрајати до 17. септембра, укључени су и војници Монголије.

Министарство одбране РФ унапријед је објавило да је у вјежбу укључено 36.000 тенкова и других оклопних и осталих војних, заједно са 1.000 војних летјелица и 80 бродова.

Вјежбе ће обухватити пет полигона копнених снага и четири полигона јединица ПВО и Ваздушно-космичких снага уз обале Јапанског и Охотског мору и Беринговог мореуза.

Портпарол Кремља Дмиртиј Песков рекао је да су вјежбе оправдане имајући у виду „агресивне и непријатељске” ставове према Русији.

Према ријечима начелника Генералштаба руске војске, генерала Валерија Герасимова, прави маневри почеће у четвртак и трајати пет дана.

Централни дио вјежбе трајаће четири дана, а члан руске Академије војних наука Александар Бартош тим поводом наглашава:

„Очито је рјешено да се продемонстрирају могућности наших Оружаних снага да у кратким роковима предислоцирају значајне јединице и ратну тенику на велика растојања, а да се знатне снаге ангажују на једном од праваца удара. Мислим да ће Восток-2018 бити искоришћен за преношење искустава из сиријског рата на максимално велики број војника и официра.“

Незванично, у Сирији нису боравили само војни инструктори, већ и сви команданти руских војних округа са својим штабовима.

У вјежбу су укључене само посаде тенкова, ракетних система и бродова које су потпуно спремне за ратна дејства. Исто важи и за пилоте авиона и хеликоптера.

Бартош овим поводом наглашава: „Ако је хиљаду авио-посада спремно за борбена дејства, то је знак да у нашој авијацији ствари стоје добро јер Русија од краја 80-их година толико спремих посада није имала. Ово говорим зато што се помиње тај број пилота и беспилотних летелица, а ако за кратко вријеме може да се сконцентрише таква ударна моћ  – то је добар показатељ не само за извођење вјежбе“.

Спољнополитички помоћник руског предсједника – Јуриј Ушаков – прецизирао је да сјевернокорејски лидер Ким Џонг Ун неће доћи на „Восток 2018”.

Путин је рекао кинеском колеги Сију Ђинпингу у Владивостоку да су односи Москве и Пекинга засновани су на повјерењу у областима које се крећу од политике до безбједности и одбране.

Посљедње руске вјежбе сличног обима одржане су 1981, током Хладног рата, али ће у „Востоку-2018” учествовати више војника.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар