Одабрано Федерација/БиХ

Себија Изетбеговић 2019. постаје предсједница СДА – да помири њене струје

ЗВИЗДИЋ ДОБИО НАЈВЕЋУ ПОДРШКУ ЗА ЧЛАНА ПРЕДСЈЕДНИШТВА БиХ, ИЗА ЊЕГА – ЏАФЕРОВИЋ

НАКОН што су завршене унутарстраначке номинације у Странци Демократске Акције (СДА) за коначну кандидатуру за Предсједништво БиХ познато је да је највећи број номинација освојио Денис Звиздић, којег би највјероватније Кадровска комисија требала предложити као кандидата за Предсједништво.

Компромисно рјешење би требало бити да Себија Изетбеговић 2019. буде изабрана за предсједницу СДА.

Како сазнајемо из поузданих извора, Звиздић је освојио убједљиво највећи број номинација и то чак 92. На другом мјесту по броју номинација од извршних одбора општинских организација СДА је Шефик Џаферовић и то 51. Трећепласирани је Сафет Софтић са 45 номинација, док је супруга актуелног предсједника СДА Бакира Изетбеговића, Себија Изетбеговић добила 35 номинација.

Конвенција СДА биће одржана 26. маја и тада ће званично бити објелодањено име кандидата за Предсједништво БиХ. Шпекулише се о опцијама на који начин ће СДА одабрати кандидата од четири горе набројана, а кључну улогу ће имати Кадровска комисија странке.

Ту комисију чине Сенија Бубић, Шефик Џаферовић, Шефкија Окерић, Асим Сарајлић, Халид Гењац и Адил Османовић, који је замијенио искљученог Садика Ахметовића.

Они би 26. маја требали да као јединог кандидата за Предсједништво БиХ предложе Дениса Звиздића, који је и добио највећи број номинација.

С друге стране, иако се много говори да би Себија Изетбеговић могла бити кандидована – према посљедњим информацијама из врха странке то се ипак неће догодити. Међутим, да ће се госпођа Изетбеговић у будућности бавити политиком наговијестио је и предсједник СДА Бакир Изетбеговић, који је у посљедњем интервјуу за Вијести.ба казао да ће Себија у будућности израсти у снажну жену-политичара.

С тим у вези би се могла тумачити и наговјештаји да ће Себија Изетбеговић на конгресу странке у мају 2019. године преузети водство СДА, односно да ће бити изабрана за предсједницу странке.

То би могло бити оптимално рјешење које би на окупу одржало све постојеће струје у СДА и које би руководство странке подржало.

(Klix.ba)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар