Одабрано Федерација/БиХ

Сервер прижељкује да Русија губи на глобалном и регионалном нивоу, али ипак шкрипи зубима

И ОН ТВРДИ ДА „ТРАМП ВОЛИ ПУТИНА“ И ДА ЈЕ ТО „МИСТЕРИЈА ЗА ВЕЋИНУ АМЕРИКАНАЦА“
  • Запад не диктира, док Русија диктира. Срби морају направити избор. Моје виђење Србије се промијенило у посљедњих неколико година. Више их видим у близини Русије. Европска унија неће прихватити државу која има руску базу на својој територији
  • Србија има тешке изборе, а чини ми се да не иду у смјеру који бих ја волио да видим, али прихватам да суверена држава сама доноси своје одлуке

РУСИЈА губи на глобалном и регионалном нивоу. Она покушава успоставити важност и због тога може изазвати велик број проблема, прије свега на Балкану и у Украјини, казао је за Н1 професор америчког универзитета Johns Hopkins Daniel Serwer.

Н1: У америчким медијима појавила се информација како је предсједнику САД-а Доналду Трампу савјетовано да не честита Владимиру Путину на побједи на изборима у Русији. Бијела кућа је одбацила ове наводе.

Serwer: То су глупости, Трамп није поштовао упозорења и он воли Путина и то је мистерија за већину Американаца. Трамп покушава избјећи било какав сукоб са Путином. САД се морају борити против било каквих акција које подузима Русија.

Н1: Изјавили сте раније да Русија губи утицај у свијету. Да ли сте и даље при овом ставу?

Serwer: Мислим да Русија губи на глобалном и регионалном нивоу. Она покушава успоставити важност. Краткорочно Русија може изазвати велик број проблема, прије свега на Балкану и у Украјини. У Великој Британији имамо нека нерјешена убиства иза којих стоји Русија, али вас то не чини глобалном силом. Глобална сила има одговорност, а не да се понаша само овако.

Н1: Рекли сте и да је Србија опасан партнер за Запад?

Serwer: Србија може направити свој избор. Запад не диктира, док Русија диктира. Срби морају направити избор. Моје виђење Србије се промијенило у посљедњих неколико година. Више их видим у близини Русије. Европска унија неће прихватити државу која има руску базу на својој територији. Србија има тешке изборе, а чини ми се да не иду у смјеру који бих ја волио да видим, али прихватам да суверена држава сама доноси своје одлуке.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар