Одабрано Свијет

Си поручио Тајвану: Кинези не ратују против Кинеза, али ћемо употребити силу против сепаратиста

ПОРУЧИО СУНАРОДНИЦИМА НА ОСТРВУ: „КИНА МОРА БИТИ УЈЕДИЊЕНА И БИЋЕ ОПЕТ УЈЕДИЊЕНА“
  • На скупу посвећеном 40-годишњици „Обраћања тајванским сународницима“ рекао још: „Спремни смо да обезбедимо широки простор за мирно уједињење Кине, али нећемо дозволити никакво сепаратистичко деловање. Уједињење Кине неће нанети штету интересима ни једне земље, а не би ни економским интересима Тајвана већ би му, напротива, дало нови развојни импулс“

КИНА се неће одрећи могућности да употреби силу у борби против снага за независност Тајвана, изјавио је у данас кинески председник Си Ђинпинг на скупу посвећеном 40-годишњици „Обраћања тајванским сународницима“ и додао да ће Кина „поновно бити уједињена“.

Пекинг „задржава право да предузме све потребне мере против спољних сила“ које делују против мирног уједињења и против сепаратистичких и сецесионистичких активности, упозорио је кинески председник.

Он је додао да би „независност Тајвана била пут без излаза“.

„Кина мора бити поново уједињена и биће поновно уједињена“, поручио је Си.

Идеја независности Тајвана у супротности је са током историје и на крају ће у ћорсокак завести и само острво.

Си је открио како би волео да се ствари даље развијају:

„Кинези не ратују против Кинеза. Мирно спајање је у интересу кинеског народа на континенту, као и наших сународника са друге стране Тајванског мореуза. Спремни смо да обезбедимо широки простор за мирно уједињење Кине, али нећемо дозволити никакво сепаратистичко деловање“.

Си је посебно нагласио да уједињење Кине неће нанети штету интересима ни једне земље, а не би нанело штету ни економским интересима Тајвана већ би му, напротива, дало нови развојни импулс.

„Принципи мирног сједињавања и политика једне Кине немају замену. Ми смо једна породица. Питања кретања кроз Тајвански мореуз наша су унутрашња питања и треба да се решавају кроз консултације међу нама“ – указао је председник Кине. И закључио:

„Мирно решење тајванског питања је и најбољи пут ка стабилности и миру у региону и за обезбеђивање развоја и у интересу наших сународника.

Тајван има сопствену власт од 1949-те, од момента када су на њему нашли уточиште остаци снага Куоминтанга, предвођеног Чанг Кајшеком, који је претрпео пораз у грађанском рату од Маових комуниста.

Кина сматра да је Тајван део њене територије и није одустала од поновног уједињења. Односи су били побољшани од 2008, када је председник Тајвана постао Ма Јинг-ђеу.

Пекинг је прекинуо контакте с новом владом Тајвана по њеном ступању на дужност пре две године и појачава притисак да би натерао острвске власти да врате Тајван у састав Кине.

http://fakti.org/kina/si-porucio-tajvanu-kinezi-ne-ratuju-proti-kineza-ali-cemo-upotrebiti-silu-protiv-separatista

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар