Одабрано Федерација/БиХ

Stratfor: Не треба се узбуђивати поводом наоружавања МУП Републике Српске

СТРУЧЊАК ЗА БАЛКАН АНТОНИО БОСОНИ: РУСИЈА ИМА УТИЦАЈ САМО У СРБИЈИ И РС
  • БОСОНИ: Европска комисија је недавно објавила да би неке државе могле постати чланице до 2025., али то звучи преоптимистично. ЕУ није заинтересирана да прими нове чланице у скорој будућности. А то изазива значајан ризик на Западном Балкану, јер ако ослаби воља ЕУ да прими нове чланице, локални лидери се могу окренути популизму и национализму. У регији, гдје је много тога неријешено
  • Многи у БиХ и ван државе сматрају да је Дејтон одрадио своје, али нема консензуса о томе како га замјенити. За то вријеме, постоји пријетња сепаратизма и то изазива несигурност – истиче Босони

БАЛКАН је релативно стабилан у посљедњем периоду, иако сепаратистичка пријетња која долази из Републике Српске представља стални извор несигурности, изјавио је ексклузивно за Независни истраживачки центар НИЦК Адриано Босони, аналитичар Stratfor-а, геополитичке обавјештајне компаније са сједиштем у Houston-у, САД.

Босони је експерт Stratfor-а за балканска питања. Ова компанија већ годинама представља једну од најутјецајнијих организација овог типа у свијету. Били су мета Wikileaks који је објавио дио њихове повјерљиве приватне комуникације. За НИЦК Босони је детаљно анализирао ситуацију у БиХ, али и ширем региону западног Балкана.

Имамо релативну стабилност. Двије бивше југословенске републике, Словенија и Хрватска, већ су чланице ЕУ и НАТО, док остале, уз Албанију, то желе бити будућности. У одређеној мјери обећање уласка у ЕУ и међународна помоћ која долази са тиме је допринијела стабилизацији, а локални лидери су почели играти по правилима – каже Босони.

Анализе Stratfor-а су неријетко на столовима шефова држава и влада, посебно САД.

Проблем је, међутим, настао јер ЕУ није спремна да ускоро прими нове чланице.

Европска комисија је недавно објавила да би неке државе могле постати чланице до 2025., али то звучи преоптимистично. Након цијеле деценије кризе, са јачањем националистичких осјећаја у многим чланицама, ЕУ није заинтересирана примити нове у скорој будућности. А то изазива значајан ризик на Западном Балкану, јер ако ослаби воља ЕУ да прими нове чланице, локални лидери се могу окренути популизму и национализму. У регији, гдје је много тога неријешено, то није мала ствар – упозорава Босони.

На питање о јачању руског утјецаја у регији, аналитичар Stratfor-а каже како он без икакве сумње постоији, али је различитог интензитета у свим државама. Са Србијом Москва има хисторијске, културне и политичке везе.

Утјецај има и на бх. ентитет РС. Али, у Хрватској и Словенији је он слабији, видјели смо прошле године да се Црна Гора учланила у НАТО упркос противљењу Русије. То показује, иако је Русија постала играч на западном Балкану и може утјецати, да њен значај није одлучујући за регију – наводи он.

Када је у питању БиХ, Босони наводи да је наша држава најосјетљивија у овом подручју. Дејтонски споразум је, како каже, изузетно значајан за стабилност државе, али је држава платила цијену неефикасним политичким и економски структурама.

Упркос упозорењима на сепаратистичку пријетњу, Босони не придаје велику пажњу информацијама о наоружавању Министарства унутрашњих послова РС.

Многи у БиХ и ван државе сматрају да је Дејтон одрадио своје, али нема консензуса о томе како га замјенити. За то вријеме, постоји пријетња сепаратизма и то изазива несигурност – истиче Босони за НИЦК

(Kliker. info-INS)

http://kliker.info/analiticar-stratfor-a-balkan-je-stabilan-ali-separatizam-rs-prijetnja/

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар