Одабрано Свијет

`Суђење` Трампу у Сенату поводом импичмент-оптужби Представничког дома почеће 21. јануара

ДЕМОКРАТЕ ОДРЕДИЛЕ ТИМ СВОЈИХ `МЕНАЏЕРА` КОЈИ ЋЕ НА `СУЂЕЊУ` БИТИ У ТУЖИЛАЧКОЈ УЛОЗИ
  • За предају „штафете“ Сенату гласало 228 конгресмена (193 била против). На челу тима биће предсједник комитета Представничког дома за обавјештајне службе – демократа Адам Шиф, а у његовом ужем саставу демократе Хаким Џефрис, Џејсон Кроу, Вал Демингс, Зои Лофгрен и Силвија Гарсија
  • Демократе су – свјесне да ће републиканска већина у Сенату на крају одбацити оптужбе против Трампа – пуне четири недеље одуговлачиле са препуштањем процедуре Сенату. Трамп их је због тога оптужио да крше Устав САД и да су политички преваранти

ПРЕДСТАВНИЧКИ (доњи) дом Конгреса САД, у којем демократе имају већину, гласао је за упућивање своје одлуке о импичменуту Доналду Трампу у горњи дом (Сенат) у којем ће бити наредних дана отворено својеврсно суђење.

„За“ је гласало 228 конгресмена, а 193 су била против.

Тиме је истовремено био изабран и „тим менаџера импичмента“ који ће у Сенату заступати оптужбе против Трампа.

На челу тима биће предсједник комитета Представничког дома за обавјештајне службе – демократа Адам Шиф.

Ужи састав тима чине још демократе Хаким Џефрис, Џејсон Кроу, Вал Демингс, Зои Лофгрен и Силвија Гарсија.

Особеност `суђења` биће и у томе што ће представници Представничког дома, а сви су чланови опозиционе Демократске партије, бити у улози тужилачке стране, а сенатори, међу којима су у већини републиканци. ираће улогу пороте.

Лидер републиканске већине у Сенату САД –  Мич Макконел – изјавио је да ће `суђрење` започети 21. јануара.

Демократе су минуле јесени почеле да – у оквирима законом предвиђене импичмент-процедуре – копају под Трамом. На крају су га оптужили да је преко Украјине покушао да дискредитује бившег потпредсједника САД Џоа Бајдена као кандидата за предсједника САД и да је настојао да опструише импичмент-истрагу у представничком дому.

Демократе су – свјесне да ће републиканска већина у Сенату на крају одбацити оптужбе против Трампа –пуне четири недјеље одуговлачиле са препуштањем процедуре Сенату.

Трамп их је због тога оптужио да крше Устав САД и да су политички преваранти.

Предсједник САД назвао је притом лидера демократске мањеине у Сенату – Чака Шумера – „плачљивком“

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар