Одабрано РС и матица

Тадић: Ако Њемачка буде штитила Шмита – подржаваће напад на уставни поредак БиХ

СВЕ ОКО ШМИТА ЈЕ ГОМИЛА ЛАЖИ И ПРЕВАРА РАДИ УЗУРПАЦИЈЕ ФУНКЦИЈЕ ВИСОКОГ ПРЕДСТАВНИКА
  • Огњен ТАДИЋ: Шмит није високи представник за БиХ и није могао донијети измјене Кривичног закона БиХ. Шмит је евидентиран као њемачки дипломата, иако није члан њемачке дипломатске мисије у БиХ. Његова легитимација је незаконита, па треба кривично гонити оне који су му је издали. Шта онда значи недавно саопштење њемачке Амбасаде у коме тврде да Шмит није акредитован од стране њемачке амбасаде, него од стране некога из ОХР-а? Лаж или истина?

Извор: РТРС

СЛУЖБА за послове са странцима БиХ, као дио власти, јасно се изјаснила да Кристијан Шмит није високи представник и да самим тим није могао мијењати Кривични закон БиХ, рекао је за РТРС правник Огњен Тадић.

– Када све сагледамо, јасно је да је све око Кристијана Шмита гомила лажи и превара којима се покушава узурпирати функција високог представника упркос чињеници да га није именовао Савјет безбједности УН – навео је Тадић.

Навео је и важне аргументе након изјаве директора Службе за послове за стране Жарка Лакете да Шмит није именован адекватном резолуцијом УН и самим тим није високи представник.

– Шмит није високи представник за БиХ и није могао донијети измјене Кривичног закона БиХ. Шмит је евидентиран као њемачки дипломата, иако није члан њемачке дипломатске мисије у БиХ. Његова легитимација је незаконита, па треба кривично гонити оне који су му је издали. Шта онда значи недавно саопштење њемачке Амбасаде у коме тврде да Шмит није акредитован од стране њемачке амбасаде, него од стране некога из ОХР-а? Лаж или истина? – навео је Тадић.

Тадић објашњава да Шмит не може бити именован за дипломату са намјером да буде привилегован у односу на домаће грађане или им надређен, а нити један домаћи грађанин сам по себи не може доносити законе.

– То што би се Шмит у вршењу кривичног дјела „напад на уставни поредак БиХ“ и слично позвао на имунитет не значи да му Њемачка не може ускратити тај имунитет или да му Њемачка не може судити за то кривично дјело. Ако то Њемачка неће, онда је у сукобу са БиХ – појашњава Тадић.

Иситче да се Шмит не смије мијешати у унутрашње односе у БиХ, иначе крши Бечку конвенцију.

– Ово значи да се Њемачка може одрећи судског имунитета у односу на Шмита, а ако неће, онда она преко Шмита врши напад на уставни поредак БиХ. То треба третирати као питање: „Да ли Њемачка, ако буде штитила Шмита, подржава напад на уставни поредак БиХ? – навео је Тадић.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар