Одабрано Федерација/БиХ

The Guardian: Орхан Памук неће бити „Почасни грађанин Сарајева“ јер се Сарајево боји да не наљути Ердогана

ПРВО СЕДАМ ЧЛАНОВА ГРАДСКЕ УПРАВЕ БИЛА ЗА ПРИЗНАЊЕ, А ОНДА ЧЕТИРИ ОД ЊИХ ГЛАСАЛА ПРОТИВ
  • Директор Buybook Дамир Узуновић, који је Памуиков здавач: „Објашњење је било да Орхан Памук није урадио ништа за Сарајево. Неки чланови владајуће странке процијенили су да додјељивање награде Памуку може да проузрокује љутњу Владе Турске. Овом приликом су послали поруку Памуку да није добродошао у Сарајево“

УПРАВА Града Сарајева под притиском из Турске повукла је одлуку о проглашењу књижевника Орхана Памука почасним грађанином Сарајева, пише британски лист The Guardian.

Признање „Почасни грађанин Сарајева“ ове године требало је да припадне Орхану Памуку, али то се, према ријечима неких градских вјећника, неће десити.

Разлог је, како је рекао вјећник Наше странке у Градском вијећу Сарајева Вибор Ханџић, „неподобност Орхана Памука код тренутне власти у Републици Турској“, односно његово противљење турској политици затварања неподобних интелектуалаца, књижевника, новинара, али и његово отворено писање о стравичном злочину над Јерменима.

У тексту британског листа се, између осталог, наводи да је издавачка кућа Buybook кандидовала Памука уочи његове посјете Сарајеву, али да се догодио преокрет на другом гласању, јер су четири члана гласала против додјеле признања Памуку, иако је првобитно седам чланова било ‘за’.

The Guardian цитира директора Buybook Дамира Узуновића: „Објашњење је било да Орхан Памук није урадио ништа за Сарајево. Неки чланови владајуће странке проценили су да додјељивање награде Памуку може да проузрокује љутњу Владе Турске. Овом приликом су послали поруку Памуку да није добродошао у Сарајево.“

Узуновић истиче да је Памук један од најважнијих савремених писаца, који је најчитанији и најпознатији писац у БиХ.

„Као екслузивни издавачи његових дјела за БиХ, позвали смо господина Памука да посјети Сарајево.“

The Guardian преноси реакције већника опозиционих странака – Самира Фазлића (Наша странка) и Малика Гарибије (СДП Стари Град) који су осудили одлуку да се књижевнику не да признање Почасног грађанина због, како истичу, повезаности владајућих структура у Граду Сарајеву и власти у Републици Турској.

http://rs.n1info.com/a366175/Svet/Region/Gardijan-U-Sarajevu-povukli-priznanje-Orhanu-Pamuku-zbog-Turske.html

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар