Одабрано Свијет

Трамп и Путин се сложили поводом Сјеверне Кореје, али нису поводом Венецуеле

АМЕР ТРАЖИО ПОДРШКУ ЗА МАДУРОВУ „МИРНУ ПРЕДАЈУ ВЛАСТИ“, АЛИ ЧУО – ДА О ТОМЕ НЕ ОДЛУЧУЈУ НИ РФ НИ САД
  • Портпарол Кремља Дмитриј ПЕСКОВ открио да је до разговора дошло на иницијативу „америчке стране“  и да је потрајао безмало сат и по. Такође: да је председник РФ америчког колегу обавестио о свом недавном сусрету у Владивостоку са севернокорејским лидером Ким Џонг Уном
  • Доналд ТРАМП: „Дотакли смо се и измишљотине о руском мешању. Све у све,у продуктиван разговор. Још од времена пре почетка лова на вештице (истраге о „руском мешању“) говорим да успостављање добрих односа са Русијом, Кином и свима осталима није лоше већ – добро“

ДОШЛО  је до новог телефонског разговора председника Русије и САД – Владимира Путина и Доналда Трампа.

Портпаролка Беле куће Сара Сандерс изјавила је да је било речи о могућности закључивања америчко-руско-кинеског споразума о офанзивном стратешком наоружању који би заменио постојећи америчко-руски-које престаје да важи 2022.

Открила је да је било речи и о међусобној трговини, Северној Кореји и Венецуели.

Према њеним речима, Трамп је инсистирао на мирној предаји власти у Венецуели“ и на „помоћи народу Венецуеле“.

Сложили су се, додала је, да је денуклеаризација Северне Кореје од изузетне важности.

Сандерс је открила да су лидери САД и РФ „веома кратко“ разговарали поводом извештаја специјалног тужиоца Роберта Милера јер су обојица од самог почетка добро знала да никакве завере између Трамповог изборног штаба и Русије није било.

Навела је да засад није у плану Беле куће сусрет председника САД  и Русије.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков потврдио је да до разговора – на иницијативу „америчке стране“ –  дошло и да је потрајао безмало сат и по.

Открио је да је председник РФ америчког колегу обавестио о свом недавном сусрету у Владивостоку са севернокорејским лидером Ким Џонг Уном.

Поводом Украјине, Путин је указао да „ново кијевско русководство (Владимир Зеленски) треба да „приступи реалној реализацији Минских споразума“.

Како се и могло очекивати, Путин предочио саговорнику да једино грађани Венецуеле имају право да одлучују о будућности своје земље и да свако мешање споља ситуацију у тој земљи само додатнои погоршава.

Сам Трамп је преко Twitterтелефонски разговор са Путином назвао „веома продуктивним“:

„Имао сам веома дуг и веома добар разговор са председником Русије Путином. Разговарали смо о трговини између САД и Русије, о Венецуели, Украјини и Северној Кореји“.

И он је апострофирао стратешко нуклеарно наоружање и додао:

„Дотакли смо се и измишљотине о руском мешању. Све у свему,у продуктиван разговор. Још од времена пре почетка лова на вештице (истраге о „руском мешању“) говорим да успостављање добрих односа са Русијом, Кином и свима осталима није лоше већ – добро“.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/tramp-i-putin-se-slozili-povodom-severne-koreje-ali-nisu-povodom-venecuele

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар