Одабрано Свијет

Трамп поручио Саудијцима: Док сте уз Америку – можете убити и 100 Кашогија

ПРИЗНАО ДА ЈЕ ПРЕСТОЛОНАСЉЕДНИК МУХАМЕД БИН САЛМАН МОЖДА ЗНАО ЗА ЗЛОЧИН, ПА КРЕНУО СА „АЛИ“
  • Два „али“: Било би „лудо“ отказати продају оружја вриједну 110 милијарди долара, као што су неки у Конгресу предлагали, јер би га, у том случају Саудијска Арабија купила негдје другдје. Била би угрожена и стабилност цијена нафте пошто је Ријад њен главни свјетски извозник“

АМЕРИЧКИ предсједник Доналд Трамп није искључио могућност умијешаности саудијског престолонасљедника у убиство новинара Џамала Кашогија али је додао да то неће утицати на „беспријекорне односе“ између САД и Саудијске Арабије.

„Могуће је да је престолонасљедник (Мухамед бин Салман) имао сазнања о том трагичном догађају, можда јесте а можда и није“, навео је Трамп у саопштењу.

Амерички предсједник је додао да се можда никада неће сазнати околности смрти новинара у саудијском конзулату у Истанбулу.

„У сваком случају, САД желе да остану беспријекорни партнер Саудијске Арабије“, додао је Трамп наводећи разлоге те „стратешке алијансе“ међу којима су „борба против заједничког непријатеља Ирана, као и борба против радикалног исламистичког тероризма“.

Трамп је рекао и да би било „лудо“ отказати продају оружја вриједну 110 милијарди долара, као што су неки у Конгресу предлагали, јер би га, у том случају Саудијска Арабија купила негдје другдје, преноси АП, а била би угрожена и стабилност иј нафте пошто је Ријад њен главни свјетски извозник.

Амерички предсједник је додао да обавјештајне агенције настављају да анализирају све информације о убиству Кашогија.

Новинар, критичар саудијских власти који је писао за Вашингтон пост, убијен је 2. октобра у саудијском конзулату у Истанбулу гдје је отишао по документа потребна за вјенчање са турском држављанком.

(Бета)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар