Одабрано Свијет

Трамп увео царине дијелу кинеског увоза, бившег директора FBI назвао криминалцем

ЗАХАРОВА: СА САД ИМАМО КОНТАКТЕ И ПОВОДОМ СУСРЕТА ПРЕДСЈЕДНИКА ДВИЈЕ ЗЕМЉЕ
  • Поводом извјештаја генералног инспектора Секретаријата за правосуђе, о истрази вођеној против кандидаткиње Демократске странке Хилари Клинтон због употребе приватног сервера за електронску пошту, рекао: „Тај извјештај је потпуна катастрофа и за FBI и за Џејмса Комија. Бивши директор FBI био је главни вођа у лоповској јазбини. Ући ће у историју као најлошији директор FBI“

ДОНАЛД Трамп саопштио је да би ускоро могао да се састане с предсједником Русије Владимиром Путином.

„Могуће је да ћемо се срести“, рекао је Трамп у петак у програму телевизијског канала Fox News одговарајући на питање да ли би могао ускоро да се састане с руским лидером.

Трамп је поновио да, према његовом мишљењу, Русија треба да се врати у састав Г7 и да се, самим тим, обнови формат „Велике осморке“.

Портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова изјавила је раније данас да су Москва и Вашингтон у блиском контакту у вези с низом питања, међу којима је и састанак Путина и Трампа.

Трамп је – како је и најављивала Бела кућа – увео царине од 25 одсто на низ производа из Кине.

Уз образложење да је то одговор на кинеске „крађе америчке интелектуалне својине“. И наглашавање да ће погодити технологије које су за Кину „индустријски значајне“.

Пекингу је истовремено поручио да ће услиједити нове увозне дажбине за кинеске компаније ако та земља одговори контрацаринама.

Бијела кућа не крије да Трамп жели да овим потезом смањи дефицит у тргиовини са Кином за 50 милијарди долара.

Вашингтон је у досадашњим преговорима са Пекингом инсистирао на смањивању свог трговинског дефицита за 200 милијарди долара.

Трамп је, иначе, оцијенио да извјештај генералног инспектора Секретаријата за правосуђе, о истрази вођеној против кандидаткиње Демократске странке Хилари Клинтон због употребе приватног сервера за електронску пошту, показује да је FBI „на високом нивоу” био пристрасан против њега и да је „правио планове против његовог избора” за предсједника.

Нагласио је: „Тај извјештај је потпуна катастрофа и за FBI и за Џејмса Комија. Бивши директор FBI био је главни вођа у лоповској јазбини. Он је  криминалац и ући ће у историју као најлошији директор FBI“.

У извјештају се наглашава да је Коми одступио од норми FBI и Министарства правде САД за време вођења истраге о „случају Клинтон“, али да у томе није било политичке пристасности.

Извјештај се може сматрати Трамповом важном политичком побједом.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар