Одабрано Свијет

Турска на корак од отворене борбе за провинцију Идлиб, руске фрегате плове према Сирији

АНКАРА ТВРДИ ДА ЈЕ ТОКОМ ТРИ ПОСЛЕДЊА ДАНА У СИРИЈИ ИМАЛА 33 ПОГИНУЛА ВОЈНИКА
  • Сиријска армија успоставила контролу над плодном и стратешки важном долином Ал-Баб, коју је безуспешно покушала да поврати 2015-те. Да није Турске и других помагача, који су терористима испоручили и велику партију преносних противавионских ракета, сигурно би током неколико наредних месеци преузела контролу на целом провинцијом
  • НАТО преко Турске већ учествује у рату за Идлиб, а Русија и Иран помажу Асадовим снагама. Зато се већ отворило питање: не следи ли додатна интернационализација сиријског рата?
  • Русија је, за сваки случај, у источни Медитеран већ послала два ратна брода опремљена крстарећим ракетама „Калибар-НК“: фрегате из састава своје Црноморске ратне флоте „Адмирал Макаров и Адмирал Григорович“. Трећа фрегата исте класе – Адмирал Есен“ – већ је (од децембра) испред обала Сирије

ЗДРУЖЕНЕ снаге коалиције Хајат Тахрир аш-Шам (сиријска Ал-Каида) и побуњеника, иза којих стоје Турска, САД и арапске монархије око Персијског залива, започеле су велики напад на позиције армије владе у Дамаску.

Ово је потврдило и Министарство одбране Русије.

Потврдило је и да је један од напада био код градића Бехун, у сиријској северозападној провинцији Идлиб, где су се терористи `заклањали` иза једне турске војне формације. Одатле су тукли положаје Асадових снага које су узвратиле, не знајући да ту има и Турака јер их на том месту – у складу са руско-сиријским договором из Сочија – није ни смело да буде.

Када је Анкара алармирала руски војни врх, Дамаску је сугерисано да обустави ватру, што је Турцима омогућило да евакуишу своје рањене и погинуле.

Руска авијација није помагала сиријској армији код Бехуна.

Турци тврде да су током три последња дана имали 33 погинула војника у Сирији.

Ситуација у Идлибу се истовремено и поједностављује и компликује, чак са могућим међународним импликацијама.

Сиријска армија је успоставила контролу над плодном и стратешки важном долином Ал-Баб, коју је безуспешно покушала да поврати 2015-те.

Да није Турске и других помагача, који су терористима испоручили велику партију преносних противавионских ракета, Асадова армија би сигурно преузела контролу на целом провинцијом током неколико наредних месеци.

НАТО преко Турске већ учествује у рату за Идлиб, а Русија и Иран помажу Асадовим снагама. Зато се већ отворило питање: не следи ли додатна интернационализација сиријског рата?

Русија је, за сваки случај, у источни Медитеран већ послала два ратна брода опремљена крстарећим ракетама „Калибар-НК“: фрегате из састава своје Црноморске ратне флоте „Адмирал Макаров и Адмирал Григорович“.

Трећа фрегата исте класе – Адмирал Есен“ – већ је (од децембра) испред обала Сирије.

fakti.org/quo-vadis-orbi/turska-na-korak-od-otvorene-borbe-za-provinciju-idlib-ruske-fregate-plove-prema-siriji

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар