Одабрано Свијет

Турска отвара туристима досад недоступне катакомбе Кападокије

ЈЕДАН ОД КАТАКОМБНИХ СИСТЕМА ПРИМАО ЈЕ 20.000, СА ЦРКВАМА, СКЛАДИШТИМА, ДОМАЋИМ ЖИВОТИЊАМА...
  • Први хришћани су – бјежећи пред римским легијама, тражећи заклон и уточиште под „каменим капама“ – на подручју Кападокије саградили 36 подземних градова и преко 600 цркава

ВЛАСТИ Турске спремају се да за туристе отворе 12 досад недоступних катакомбних система Киршехира у Кападокији.

Чувени кападокијски подземни градови првих хришћана имали су своје манастире, пролазна врата, изворе воде, простор за домаће животиње, своју вентилацију…

У њима су се скривали од прогона римских власти.

У катакомбама се трајно живјело.

Један од катакомбних система – Дерникују – примао је 20.000 људи. Плус стоку. А имао је и велика складишта за храну.

Киршехир има добре центре за одмор, али није на топ-листи турских туристичких центара.

У Анкари и Истанбулу су зато одлучили да покушају са отварањем катакомби. Рачунају да ће бити прави мамац за туристе из хришћанских земаља…

Туристичке агенције по свијету Кападокију представљају као „древну регију у централној Анадолији, која је удаљена око 200 км од Анкаре, а просторно је смјештена на егејској обали у историјским покрајинама Мале Азије: Лидија, Карија, Лаодикија, Анантолика, Галатија и „готово да нема достојног премца – по љепоти и необичности“.

Оно што су створили вулкани, ријеке и ветрови, а употпунио човјек, тражећи у тој несвакидашњој природи заклон, у 21. вијеку представља туристичку атракцију.

У писаним документима за ову регију знало се још у 6. вијеку прије нове ере, у вријеме владавине Персијанаца. Велики поход на исток Александра Македонског није поштедио ни Кападокију па она прелази у руке Грка.

Бјежећи пред римским легијама, тражећи заклон и уточиште под „каменим капама“, хришћани су на подручју Кападокије саградили 36 подземних градова и преко 600 цркава.

Религија чувана и његована у катакомбама, угледала је свјетлост у Цариграду када је Миланским едиктом постала званична религија.

Зато је путовање Кападокијом – путовање кроз вријеме, простор и историју.

Најпознатији њени подземни градови су: Гореме, Аванос, Учишар, Ургуп и Мустаф-паша.

У Пашиној долини могу се видјети необичне грађевине које су добиле назив „вилењачки димњаци“.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар