Видео Одабрано Свијет

У Паризу се и пуца Судар „жутих прслука“ са полицијом, горе барикаде

ПРЕРАСТА ЛИ ПРОТЕСТ ЗБОГ ПОСКУПЉЕЊА БЕНЗИНА У „НАРОДНИ ПОКРЕТ“?
  • Предсједник Француске Емануел МАКРОН: „Нека је срамота све који су напали полицајце и извршили насиље над нашим грађанима и новинарима. Нека се стиде сви који покушавају да застраше државне функционере које је изабрао народ. У Француској нема мјеста насиљу“
  • Опозициона лидерка Марин Ле ПЕН за нереде и сукобе у Паризу оптужила Макрона и његову владу и позвала их да „не демонизују легитимни народни покрет“. Одбацила оптужбе да „охрабрује екстремне десничаре“ и да је позивала учеснике протеста да подижу барикаде, оцијенивши да је „протестни покрет аутономан“ и да је плод „страдања која Французима причињава Макронов режим“

ФРАНЦУСКИ возачи устали су против поскупљења бензина и дизела.

Министар полиције Кристоф Кастанер саопштио да их је у Паризу и другим градовима било преко 106.000 учесника протеста. А пошто све полиције свијета у сличним ситуацијама – лажу, врло је могуће да је у протестима учествовало бар још 50.000 или 100.000.

Протести, који су почели минуле суботе када је полиција признала да је у њима учествовало преко 244.000 људи, већ су названи „побуном жутих прслука“

Најжешће је, по традицији, у Паризу, гдје  су подигнуте и барикаде и гдје је полиција и пуцала.

Претходно је користила сузавац и похапсила најмање 130 демонстраната.

Само у Паризу, данас је повријеђено 16 „жутих прслука“ и пет полицајаца.

Протесте је изазвала најава француске владе да ће од Нове године бензин бити скупљи 2,9 евроценти, а дизел – за6,5 евроценти.

Током ове године је бензин у Француској већ поскупио 15 одсто, а дизел 23 одсто.

Предсједник Француске Емануел Макрон изјавио је:

„Нека је срамота све који су напали полицајце и извршили насиље над нашим грађанима и новинарима. Нека се стиде сви који покушавају да застраше државне функционере које је изабрао народ. У Француској нема мјеста насиљу“.

Опозициона лидерка Марин Ле Пен за нереде и сукобе у Паризу оптужила је Макрона и његову владу и позвала их да „не демонизују легитимни народни покрет“.

Кастанер је њу оптужио да „охрабрује екстремне десничаре“ и да је позивала учеснике протеста да подижу барикаде.

Она је узвратила тврдњом да је „протестни покрет аутономан“ и да је плод „страдања која Французима причињава Макронов режим“.

https://www.youtube.com/watch?v=S-7rRLrxnVQ

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар