Одабрано Свијет

Украјинци у Лавову поставили скулптуру „Христа“ са десном руком подигнутом као код хитлероваца

ПОЈАВИЛА СЕ УНУТАР ЧУВЕНОГ ВИСОКОГ ЗАМКА КОЈИ ЈЕ ПОД ЗАШТИТОМ УНЕСКО
  •  Градске власти Лавова су у априлу 2018-те објавиле конкурс за дjечије цртеже о западноукрајинској СС-овској дивизији „Галичина“. Нешто раније – у новембру 2017-те – откриле су спомен-плочу Роману Шухевичу, команданту Украјинске устаничке армије која је ратовала на страни Хитлерове Њемачке и односила се према Пољацима и Јеврејима на сличан начин као усташе према Србима и Јеврејима

УКРАЈИНА као да не може без скандала.

У Лавову – граду на западу земље који је `престоница` украјинских унијата – међу новим скулптурама постављеним унутар реконструисаног Високог замка нашао се и „Христос“ са десном руком подигнутом на начин на који су (се) поздрављали и отпоздрављали хитлеровци и украјински нацисти.

Уз такво подизање руке слиједиле су речи „Хајл Хитлер“ и „Зиг Хајл“. Тих ријечи на лавовској скулптури нема, али се прашина подигла.

Прво је тамошњег историчара Василија Расевича алармирао познаник који се задесио код Високог замка у моменту постављања скулптуре, а потом се Расевич огласио ријечима:

„Људи, па то је ужас! Докле још?! Поштовани вјерници, зауставите се! Гријех је тако се изругивати са својим Богом!“

Међутим, огласили су се и они који у положају „Христове“ руске не виде ништа лоше. Напротив!

Један од таквих је и извјесни Сашко Бугаенко који је изговорио:

„Шта је проблематично у томе што Исус зигује? Па то је симбол нације и вјере!“

Високи замак је под заштитом Унеско, па се неки питају – да ли то и Уједињене нације стоје иза „Христа“ са „нехришћански подигнутом руком“.

Градске власти Лавова су у априлу 2018-те објавиле конкурс за дјечије цртеже о западноукрајинској СС-овској дивизији „Галичина“.

Нешто раније – у новембру 2017-те – откриле су спомен-плочу Роману Шухевичу, команданту Украјинске устаничке армије која је ратовала на страни Хитлерове Њемачке и односила се према Пољацима и Јеврејима на сличан начин као усташе према Србима и Јеврејима.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар