Одабрано Свијет

Вартоломеј украјинскиим расколницима дао „аутокефалију“ коју је себи потчинио

ТОМОС ПОТПИСАО У ЦАРИГРАДУ - У ПРИСУСТВУ УКРАЈИНСКЕ ПОСТПУЧИСТИЧКЕ ВРХУШКЕ
  • Томос је калиграфски исписан на пергаменте у манастиру Ксенофонт на Светој Гори, а у њему се Православна црква Украјине назива духовном кћерком Цариградске патријаршије. Томосом су остале помесне цркве позиване да је признају „као своју сестру“ и да је помињу под именом „Пресвета црква Украјине“
  • Томосом се уједињени украјински расколници обавезују да „значајна црвена, духовна или канонска питања“ решавају „преко Цариграда“. Чак и да свето миро `не производе сами` него да га набављају од Цариградске патријаршије
  • Портпарол руског патријарха Александар Волков оценио је да се патријарх Вартоломеј, тиме што је уручио томос расколницима у Украјини, потпуно удаљио од светског православља. А руководилац Одељења Синода РПЦ за односе са друштвом и медијима – Владимир Легојда – указао: „Томос је папир који је плод необузданих политичких амбиција. Уприличили су га за 5. јануар да бу украли Божић милиона православних верника Украјине, али у томе неће успети“

НЕ ОДУСТАЈЕ амерички цариградски патријарх који би да буде православни папа.

Како се и могло очекивати, Вартоломеј је у данас у Цариграду потписао томос којим је дао октроисану аутокефалност „Православној цркви Украјине“ коју је створио од двеју расколничких структура.

Пре тога је одржао молебан којем су присуствовали и председник Украјине Петар Порошенко, председник украјинског парламента Андреј Парубиј, шеф кијевске дипломатије Павел Климкин, министар одбране Степан Полторак и поглавар уједињених расколника митрополит Епифаније.

Вартоломеј је у резиденцији примио украјинског председника и митрополита Епифанија, потом је у Храму Светог Ђорђа, који се налази поред Вартоломејеве резиденције, потписан томос.

Партијарх Вартоломеј рекао је да је украјински народ седам векова чекао овај дан. Баш њега брига што пре седам векова никакав украјински народ није ни постојао.

Томос је калиграфски исписан на пергаменте у манастиру Ксенофонт на Светој Гори.

У томосу се Православна црква Украјине назива духовном кћерком Цариградске патријаршије“, а остале помесне цркве позивају да је признају „као своју сестру“ и да је помињу под именом „Пресвета црква Украјине“.

Патријарх Вартоломеј и митрополит Епифаније

Томосом се уједињени украјински расколници обавезују да „значајна црвена, духовна или канонска питања“ решавају „преко Цариграда“. Чак и да свето миро `не производе сами` него да га набављају од Цариградске патријаршије.

Томосом је Православна црква Украјине проглашена за аутокефалну иако она то – као што се види – нипошто није. И не само зато што је Епифаније митрополит, а не патријарх.

Вартоломеј , иначе, и не скрива превише да је нова „црква“ политички пројекат. Зато је и у томосу поменуо председника Украјине својеврсни поклон Порошенку који рачуна да ће му „формирање Цркве“ помоћи да уђе бар у други круг председничких избора заказаних за 31. март.

Један од архијереја Цариградске патријаршије, који је замолио да му се не открива име, агенцији ТАСС је рекао:

„То је политички аранжман. То потврђује потписивању томоса и присуство великог броја украјинских политичара“.

Портпарол руског патријарха Александар Волков оценио је да се патријарх Вартоломеј, тиме што је уручио томос расколницима у Украјини, потпуно удаљио од светског православља.

Руководилац Одељења Синода РПЦ  за односе са друштвом и медијима – Владимир Легојда – о квази цркви украјинских расколника рекао је:

„Томос је папир који је плод необузданих политичких амбиција. Уприличили су га за 5. јануар да бу украли Божић милиона православних верника Украјине, али у томе неће успети“.

Архиепископ канонске Украјинске православне цркве Климент Вечерја – оценио је да је Вартоломеј томом прекршио „све каноне и апостолска правила“.

http://fakti.org/orthodox-point/vartolomej-ukrajinskim-raskolnicima-dao-autokefaliju-koju-je-sebi-pot%C4%8Dinio

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар