Одабрано РС и матица

Вујовић: До Дејтонског споразума се тешко дошло и не треба га мијењати

ЧЛАН ДЕЛЕГАЦИЈЕ СРБИЈЕ НА ПРЕГОВОРИМА ОБЈАВИО КЊИГУ „ПОСЛЕДЊИ ЛЕТ ИЗ ДЕЈТОНА“
  • Небојша ВУЈОВИЋ свједочи да је у Дејтону било предложено да се Косову да висока аутономија, таква да би Албанци имају своје институције, и да је  хотелу, недалеко од базе где се преговарало, сједио је Ибрахим Ругова
  • Вујовић наводи да је Милошевић, када је приједлог прочитао, поцрвенио од бијеса и онда га гађао тим папирима и казао да у јавности не би преживио такав потез

ДИПЛОМАТА Небојша Вујовић, који је био члан српске делегације у Дејтону, оцењује да је споразум који је тамо постигнут историјски, наводећи да и српска делегација и амерички делегати знају како се тешко дошло до тог решења.

Када су у питању наводи који се односе на „Дејтон два“, Вујовић који је први члан делегације Србије који је стигао у данас чувену ваздухопловну базу „Рајт Патерсон“ и последњи који је из ње отишао у јесен 1995. године, за РТВ наводи да нико „озбиљан и квалификован не говори о промени Дејтонског споразума“.

Вујовић, који је и аутор књиге „Последњи лет из Дејтона“, за Слободана Милошевића каже да је био сјајан тактичар, али слаб стратег, као и да ће о њему судити историја.

О папирима на којима је предложено да се на дневни ред у Дејтону стави и Косово, каже да их је њима Милошевић гађао.

Наводи да је предложено да се Косову да висока аутономија, где би Албанци имали своје институције. У хотелу, недалеко од базе где се преговарало, седео је Ибрахим Ругова.

Вујовић каже да је Милошевић то прочитао, поцрвенео од беса и онда га гађао тим папирима и казао да у јавности не би преживео такав потез.

О писму Ричарда Холбрука, у којем се Радовану Караџићу наводно гарантује да неће бити изведен пред Хашки суд уколико се мирно повуче са власти у РС, наводи да је то био Холбруков „манипулативан потез“.

Каже да онај ко разуме амерички естаблишмент зна да то писмо не може свако да напише, ако није председник САД, државни секретар, или потпредседник уколико председник није у могућности.

Према његовим речима, то писмо написао је помоћник секретара и додаје да је он на суду рекао да оно ништа не вреди.

Говорио је о томе како су се у Дејтону цртале мапе, а оцењује и да је Милошевић добро испреговарао како Сарајево не би постало посебан ентитет.

https://www.blic.rs/vesti/politika/vujovic-dejtonski-sporazum-istorijski-ne-treba-ga-menjati/jf44vtx

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар