Одабрано Свијет

Зна да би лоше прошао: Вартоломеј одбио да сазове свеправославни скуп поводом Украјине

ЛУКАВО СЕ ПОЗИВА НА ФАКАТ ДА НА ВАСЕЉЕНСКИ САБОР НА КРИТУ НИСУ ДОШЛЕ ЧЕТИРИ ЦРКВЕ
  • Објавио: „Цариградска патријаршија има озбиљне разлоге да се уздржи од таквог скупа на свеправославном нивоу. Сматрамо да би био бескористан јер би се показало да сагласност постоји само у томе да се његови учесници међусобно не слажу“

ЦАРИГРАДСКИ патријарх Вартоломеј одбацио је иницијативу  Антиохијског патријарха Јована да се проблем украјинског раскола  изнесе на `свеправославни ниво`.

У писму, које му је поводом иницијативе упутио, Вартоломеј је изнео:

„Цариградска патријаршија има озбиљне разлоге да се уздржи од таквог скупа на свеправославном нивоу. Сматрамо да би био бескористан јер би се показало да сагласност постоји само у томе да се његови учесници међусобно не слажу“.

Овоме је придодао указивање да су четири православне помесне цркве „раније одустале од учешћа у раду Васељенског светог сабора“ (на Криту).

Представник Московске патријаршије Андреј Новиков у међувремену је изајвио да је Цариградска патријаршија не само омогућила уједињавање украјинских расколника него и устоличила „лажног митрополита Епифана“.

Додатно је указао да су његову интронизацију изигнорисале све православне цркве и украјински верници и оценио да је то био „потпуни фијаско, срамота и доказ бесмислености тог самог догађаја“.

Украјинске власти и цариградска патријаршија су 3. фебруара у Кијеву организовали скуп на којем су прогласили оснивање „Православне цркве Украјине“.

На тај скуп се није усудио да дође ни сам Вартоломеј.

http://fakti.org/vaseljenska/zna-da-bi-lose-prosao-vartolomej-odbio-da-sazove-svepravoslavni-skup-povodom-ukrajine

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар