Предсједник РС

Цвијановић: Има нешто у аустријском нон-пејперу који нуди постепено шурење ЕУ на З. Балкан

„ИДЕЈУ О ПОСТЕПЕНОЈ ИНТЕГРАЦИЈИ ВЈЕРОВАТНО ЈЕ ПОДСТАКАО РАТ У УКРАЈИНИ“
  • „Очито је да је досадашњи шаблон за приступање превазиђен и да не нуди баш неки оптимизам да би сви у регији и стигли до зацртаног циља. Зато сматрам да је мудрије тражити начин да се обезбиједи чвршће повезивање претендената на чланство са институцијама ЕУ док се не стекну услови за прави пријем нових чланица“
  • Поводом Шмитовог наметања: „Причају како се наводно брани демократија јер се осигурава одржавање избора, а интервенишу недемократским методама од стране неизабраног странца који би да дјелује изнад демократски изабраних институција. Све је у БиХ лакрдија, па тако и ово. Срозао се углед и БиХ, али и страног фактора који овдје дјелује“

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је Срни да аустријски „нон-пејпер“, назван „Ширење ЕУ и политика према сусједима мимо постојећих шаблона“ у којем се предлаже и „постепени“ пријем земаља Западног Балкана у ЕУ, звучи као смислен приједлог.

„Ако хоћемо да будемо реални, онда је јасно да у овом тренутку за неко ново класично проширење ЕУ нису спремне ни државе западног Балкана, а ни сама ЕУ. Подржавам идеју да се нађе нека нова матрица да би се тај пут ка чланству учинио реалнијим, јер он то данас није и поред свих порука којима се изражава опредијељеност и једних и других да до тога дође.

Да ли би се то дешавало баш на овај начин како је наведено, или уз неке варијације, то није ни битно. Очито је да је досадашњи шаблон за приступање превазиђен и да не нуди баш неки оптимизам да би сви у регији и стигли до зацртаног циља. Зато сматрам да је мудрије тражити начин да се обезбиједи чвршће повезивање претендената на чланство са институцијама ЕУ док се не стекну услови за прави пријем нових чланица“, истакла је Цвијановићева.

Она је нагласила да подржава сваки приједлог којим би се у реалном смислу испунио тај вакуум, али, вјероватно ће овај приједлог наићи на сумњичавост и појединих земаља западног Балкана и негодовања да је то нека утјешна награда за неизвјесно чланство.

Према њеном мишљењу, боље је кретати се помало, него нимало, те да је на државама чланицама ЕУ да се опредјељују око овог понуђеног модела.

„Добро је што се државе западног Балкана називају кључним партнером ЕУ, а лоше је то што се овом простору упорно приступа погрешним методама. Идеја о постепеној интеграцији није сасвим нова и вјероватно је рат у Украјини убрзао размишљање да се барем нешто уради на том плану у нашој регији, кад се већ не могу направити неки велики помаци“, оцијенила је Цвијановићева.

На питање Срне како се у причу о интеграцији БиХ у ЕУ уклапа наметање одлуке о финансирању избора од стране Кристијана Шмита, предсједник Српске је одговорила да се не уклапа никако.

„Причају како се наводно брани демократија јер се осигурава одржавање избора, а интервенишу недемократским методама од стране неизабраног странца који би да дјелује изнад демократски изабраних институција. Све је у БиХ лакрдија, па тако и ово. Срозао се углед и БиХ, али и страног фактора који овдје дјелује“, нагласила је Цвијановићева.

Она је указала да би требало видјети може ли се некако спријечити потпуни колапс кредибилитета и једног и другог, јер ово што је на сцени води у потпуни суноврат.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар