Видео Предсједник РС

Цвијановић: Јесте повећан број заражених, али у Српској није у плану закључавање

„ОПОРАВАК ОД ПАНДЕМИЈЕ ДУГО ЋЕ ТРАЈАТИ У СВИМ ЗЕМЉАМА, ПА И У СРПСКОЈ“
  • „Наша намјера је да сада ништа не закључавамо, да остане све да функционише и ради, али да у оквиру тога имамо прописане мјере којих се морамо придржавати“
  • „Немам ни једну замјерку на здравствени сектор. Страшан терет носе наши здравствени радници. Они су хероји нашег доба, јер је ово, након рата, најстрашнија ситуација“
  • „На почетку кризе било је заједничких дјеловања са ФБиХ, али сада нема заједничких активности, јер су оба ентитета креирала своје мјере за сузбијање ширења вируса корона. Било би боље да се мало више сарађује, али навикли смо се и овако“

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да, иако је повећан број заражених вирусом корона, у Српској није у плану „закључавање“, те да треба исконтролисати проводивост мјера које су на снази.

„Наша намјера је да сада ништа не закључавамо, да остане све да функционише и ради, али да у оквиру тога имамо прописане мјере којих се морамо придржавати“, рекла је Цвијановићева.

Она је оцијенила да би било погубно још више гушити привреду.

„Желимо да не дође до те ситуације. Ако се деси случајно најгори сценарио, онда идете да спашавате људе и прибјегаваћете било чему“, појаснила је Цвијановићева.

Она је оцијенила да је Влада Српске у потпуности одговорила на ситацију изазвану вирусом корона, те да се здравствени сектор успјешно бори са огромним теретом.

Цвијановићева је рекла да криза носи са собом различите изазове, укључујући и политичке, али је истакла да је Влада Републике Српске максимално одговорила, као и цјелокупан здравствени сектор.

„Оно што смо ми видјели у развијеним земљама и у њиховим здравственим системима био је аларм који је нас мобилисао. Живимо у земљи која је мање развијена, са нижим стандардом и са мањим могућностима када је у питању здравствени сектор, али смо одреаговали много боље него неке друге развијеније земље“, рекла је Цвијановићева за БХТ и додала да здравствени сектор носи огроман терет.

Предсједник Српске је оцијенила да се грађани углавном одговорно понашају, те је поручила да, због све већег броја заражених, одговорност мора бити још већа.

„Немам ни једну замјерку на здравствени сектор. Страшан терет носе наши здравствени радници. Они су хероји нашег доба, јер је ово, након рата, најстрашнија ситуација“, рекла је Цвијановићева.

Она није могла оцијенити да ли је најгоре прошло, али је истакла као позитивно то што су неке ствари у вези са вирусом корона сада предвидиве, као и то да је набављена сва неопходна опрема.

„Нисмо више у ситуацији у каквој смо били у марту да нема респиратора и заштитне маске. Није је тада имао нико у свијету“, рекла је Цвијановићева и додала да је највећа непознаница то што није могуће знати колико ће трајати ситуација изазвана ковидом 19.

Предсједник Српске је поручила да ће опоравак од пандемије трајати дуго у свим земљама у свијету, па и у Републици Српској.

Она истиче да су прописане санкције за појединце дале ефекте, додајући да људи разумију колико је ситуација сложена.

„Дођете у ситуацију да ли да казните неозбиљног појединца или да жртвујете грану привреде. Ми смо се одлучили да санкције сноси неодговорни појединац“, рекла је Цвијановићева.

Предсједник Српске је рекла да је на почетку кризе било заједничких дјеловања са Федерацијом БиХ, али да сада нема заједничких активности, јер су оба ентитета креирала своје мјере за сузбијање ширења вируса корона.

„Било би боље да се мало више сарађује, али навикли смо се и овако“, поручила је Цвијановићева.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар