Предсједник РС

Цвијановић: Не вјерујем да ће бити враћени полицијски час и ограничавање кретања

„СВУДА У РЕГИОНУ ИМАМО ПОВЕЋАЊЕ БРОЈА ЗАРАЖЕНИХ, АЛИ ЈЕ ТО – БЕЗ РЕСТРИКЦИЈА“
  • У Власеници рекла: „Нисмо у стању да утврдимо ко су мигранти пристигли у БиХ, одакле долазе. Жељели смо да добијемо повратну информацију од неких земаља када смо им послали отиске (прстију) тих лица, али оне просто нису хтјеле да сарађују“
  • Нагласила да Република Српска  неће на свом дозвољавати смјешатање миграната, јер за то нема услова:  „И зато што немамо повјерења у оне на нивоу БиХ који треба да врше провјеру тих лица, а посебно немамо повјерања након што су ствари разјашњене широм дипломатско-конзуларне мреже БиХ и сазнања да су се на појединим локацијама и у појединим државама давале лажне визе па су  хиљаде таквих непровјерених лица дошла у БиХ“

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да ће надлежне институције Српске пратити ситуацију у вези са вирусом корона, али да не може да вјерује да ће бити враћене на снагу почетне мјере за сузбијање епидемије, попут полицијског часа и ограниченог кретања.

„Тешко је сада говорити о томе да ли ћемо враћати неке од оних мјера које су биле потребне у периоду када је избила епидемија, када смо имали велики број тешких случајева заразе који су завршавали на респиратору или са тешком клиничком сликом“, рекла је Цвијановићева новинарима у Власеници.

Она је истакла да је ситуација данас нешто другачија од почетне, јер су скоро све мјере, сем двије-три, укинуте.

„Имате бројеве који на први поглед дјелују алармантно, кад кажете да имате 60 заражених, али знамо да је то у условима када се људи друже, излазе, одлазе на посао, у кафане, немате никакве посебне рестрикције“, навела је Цвијановићева.

Предсједник Српске је апеловала да се становништво придржава свих мјера које прописује струка – физичке дистанце, понашања у затвореном простору и броја окупљених.

„Свуда, и у региону, имамо повећан број заражених, али знамо да је то у условима кад нема посебне рестрикције“, констатовала је Цвијановићева.

Она је закључила да ће институције пратити епидемиолошку ситуацију и у складу са тим предузимати мјере.

„Али, не могу да вјерујем да ћемо поново ући у фазу да имамо полицијски час, ограничено кретање, да људе држимо у кући, да не иду на посао. Тешко, али пратићемо“, закључила је Цвијановићева.

Мигранти су кренули у ЕУ, тамо треба да им се отворе границе

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић упозорила је да је мигрантска криза у БиХ велико зло којем се не придаје довољно пажње јер не постоји уједначен приступ на нивоу БиХ за њено рјешавање.

„Дјелује ми често да многи игноришу тај проблем, а и да међународна заједница не жели да прича о томе. Они сву своју причу своде на то како треба да будемо солидарни, да отварамо неке кампове, сабирне центре и слично. Међутим, увијек им поручујем да је ЕУ дестинација гдје су мигранти кренули и тамо треба да им се отворе границе, а не да ми будемо трајни паркинг, како неко рече, за мигранте“, истакла је Цвијановићева.

Она је изјавила новинарима у Власеници да је забрињавајуће то што нема сарадње многих држава приликом утврђивања иденититета мограната, а посебно што постоје оправдани страхови, јер многи од њих или немају документа или имају више њих из различитих земаља што одмах упућује на одређени безбједносни и сваки други проблем.

„Једноставно, у ситуацији смо да нисмо у стању да утврдимо ко су они, одакле долазе. Жељели смо да добијемо повратну информацију од неких земаља када смо им послали отиске (прстију) тих лица, али оне просто нису хтјеле да сарађују. Потом смо имали апсолутно неслагање бившег министра безбједности у Савјету министара Фахрудина Радончића са оним што је политика СДА, који је јавно прозвао људе из руководства те партије да не желе да се ухвате у коштац са мигранстком кризом“, појаснила је Цвијановићева.

Она је нагласила да ће Република Српска у том смислу наставити да ради што је радила, водити конзистентну политику у смислу да на подручју Српске нема смјешатања миграната, јер за то нема услова.

„Такође, немамо повјерења у оне на нивоу БиХ који треба да врше провјеру тих лица, а посебно немамо повјерања након што су ствари разјашњене широм дипломатско-конзуларне мреже БиХ и сазнања да су се на појединим локацијама и у појединим државама давале лажне визе чиме се омогућавало да хиљаде таквих непровјерених лица дођу у БиХ“, појаснила је Цвијановићева.

Она је оцијенила да треба јачати граничну службу.

„Погрешно је било што се претходни Савјет министара на сваки могући начин трудио, вјероватно настојећи да обезбиједи себи подршку што више гласача, да запосли огроман број људи у административној структури, а да нису водили рачуна какве су потребе граничној службе“, истакла је Цвијановићева.

Она је изразила захвалност Полицији и МУП-у Републике Српске који се ставио на располагање да ојача границу и ослаби продор миграната, додавши да је мигрантска криза проблем с којим ћемо се још дуго носити у будућности.

У оквиру посјете Власеници, Цвијановићева је са начелником општине Мићом Краљевићем посјетила мјесто изградње нове полицијске станице и компанију „Алпро“, отворила реконструисани објекат Предшколске установе „Први кораци“, те посјетила градилиште Студентско-ђачког дома „Србија“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар