Предсједник РС

Цвијановић: Нисам оптимиста да ће Српска имати саговорнике у ФБиХ – у политичком Сарајеву

РАДИЈЕ ЋЕ СЕ КОД СТРАНАЦА ОПЕТ ЖАЛИТИ НА СРТПСКУ И ТРАЖИТИ ДА ОНИ ПОСТАВЕ НЕКЕ УСЛОВЕ
  • „Тамо су у једном и самодеструктивном и општедеструктивном стању, они нису саговорници и не желе да буду саговорници. Са њима можете бити саговорник само ако кажете – одустајем од Републике Српске, нећу да јачам Републику Српску, само има БиХ
  • „Прича да је неко већински, да је мањински, то не пије воду овдје. Ми нисмо дали сагласност на такву државу. Дали смо сагласност у којој су сви у комотној позицији, свако има свој дио аутономије коју чува
  • Република Српска је сагласна да разговара о томе како да се уреде ствари у БиХ. Дајте да видимо како једни са другим можемо угодно, лијепо да живимо, да се усмјеримо на оно што је развој, да нам нико не отима надлежности, да свако поштује оно што је Република Српска, јер ми поштујемо оно што је ФБиХ, а поштујемо и оно што је ниво БиХ

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да ће Српска у складу са закључцима Народне скупштине формирати тим за разговоре са Федерацијом БиХ (ФБиХ), али да није оптимиста да ће Српска имати саговорнике јер политичко Сарајево деценијама живи у неком замрзнутом стању, очекујући да неко други ради оно што је њихов посао.

Она је нагласила да ће они прије отићи код странаца да се „искукају“ на Републику Српску да би тамо добили заштиту, те да би ти странци поставили неке услове.

„Дакле, они су у једном и самодеструктивном и општедеструктивном стању, они нису саговорници и не желе да буду саговорници. Са њима можете бити саговорник само ако кажете – одустајем од Републике Српске, нећу да јачам Републику Српску, само има БиХ“, рекла је она.

Она је указала да БиХ може опстати и функционисати само ако су сви заиста равноправни.

То је формула да ви опстанете. Та прича да је неко већински, да је мањински, то не пије воду овдје. Ми нисмо дали сагласност на такву државу. Дали смо сагласност у којој су сви у комотној позицији, свако има свој дио аутономије коју чува, има право да чува и нико не смије да га тјера да се одрекне те аутономије“, рекла је Цвијановићева за Радио Београд 1.

Стално су тражили да се одрекнемо своје аутономије

Она је додала да су Српску, нажалост, стално тјерали да се одриче своје аутономије, што она неће.

Цвијановићева је нагласила да је Република Српска сагласна да разговара о томе како да се уреде ствари у БиХ.

Дајте да видимо како једни са другим можемо угодно, лијепо да живимо, да се усмјеримо на оно што је развој, да нам нико не отима надлежности, да свако поштује оно што је Република Српска, јер ми поштујемо оно што је ФБиХ, а поштујемо и оно што је ниво БиХ“, рекла је она.

Цвијановићева је истакла, да то, међутим није онај БиХ ниво за који је Српска дала сагласност.

Наводећи да је Српска отворена за разговор о свим темама, Цвијановићева је рекла да са друге стране, у Сарајеву немају такав однос према разговору, јер су навикли да неко други мисли у име њих, да испоставља захтјеве па чак и разговара.

А, ми смо навикли да сами мислимо, да ми испостављамо оно што мислимо да би требало да буде на дневном реду па ћемо се наћи негдје са нашим партнерима и да коначно и радимо у складу са тим. Да се хтјело направити од ове државе заиста функционалну, она је могла да буде децентрализована без ових интервенција високих представника и да ми сједимо као озбиљни људи и причамо“, рекла је Цвијановићева.

Странци су лицемјерни – ћуте о неформирању власти у ФБиХ

Она је додала да је Српска спремна да са ФБиХ прича о корисним темама, о томе да ли се може урадити неки заједнички пројекат енергетски, инфраструктурни, који би могао да повеже неколико општина у Српској и ФБиХ.

Ми смо за то и били расположени, али нема тог расположења са друге стране. Они о томе причају само кад треба рећи – е, треба подићи на ниво БиХ. Када подигнете горе, то је то“, рекла је она.

На питање колико дијалог отежава чињеница што у ФБиХ још нема формиране власти, Цвијановићева је истакла да њу не интересује како је у ФБиХ, јер живи у Српској, која је прва и ефикасно формирала власт.

Цвијановићева је оцијенила да су странци лицемијерни, јер не коментаришу неформирање власти у ФБиХ, а да би, да је то случај са Републиком Српском, Српска била у свим извјештајима, да би се писало да је неефикасна, неефективна, како је катастрофално што се не имплементирају изборни резултати, како су грађани заслужили нешто боље.

Она је подсјетила да су сви престали да причају и о проблему са параџематима у ФБиХ, као што се престало причати и о проблему људи који одлазе на страна ратишта.

Предсједник Српске је истакла да је иницијатива за дијалог покренута да би подстакли ФБиХ на заједнички разговор са Српском, те поручила политичком Сарајеву да схвате да су се у Европи ствари промијениле, да имају преча посла од БиХ.

Ево формирали смо иницијативу да их подстакнемо, да им кажемо – људи, ми живимо заједно, ако хоћемо да живимо заједно, морамо да сједнемо, да разговарамо, да тражимо рјешења, немојте очекивати да ће вам отварајући врата неке амбасаде направити неко рјешење. Ма како позициониране њихове политике и дефинисане негдје далеко, тамо су се ствари промијениле. Имају они преча посла“, рекла је Цвијановићева.

Србија очитала лекцију многима

Цвијановић је изјавила да јој је драго да је Србија у вријеме пандемије очитала лекцију онима који стално држе лекције другима, да је показала да је озбиљна држава која зна да управља кризом, али и да је задовољна како је Српска одговорила и срећна јер процес вакцинације иде добро.

Она је нагласила да је криза изазвана пандемијом вируса корона, нажалост, показала да солидарност није на неком посебном нивоу и да се када дође тешко вријеме свако ослања на себе и своје могућности.

Према њеним ријечима, током кризе изазване пандемијом могло се видјети много ружних примјера, од заустављања медицинске опреме, прављење проблема, доношења политичких одлука, попут оне да једна вакцина не ваља.

Цвијановићева је за Радио Београд 1 истакла да је Србија показала да је озбиљна држава, која управља кризом која може да ријеши питање респиратора када их други у Европи сањају, да док други сањају о вакцинама, Србија и то рјешава.

Вакцинацију смо почели два мејсеца премијер ФБиХ

Она је нагласила да је задовољна и оним што је урађено у Републици Српској, јер је Српска, без обзира на оспоравања са нивоа БиХ, почела да, у складу са законом, набавља вакцине, респираторе и другу опрему.

Цвијановићева је напоменула да је Република Српска због тога два мјесеца прије Федерације БиХ почела да вакцинише становништво.

“Задовољна сам како тече процес вакцинације, како смо се ухватили у коштац са кризом знајући да живимо у земљи у којој су људи у стању да потроше неколико мјесеци причајући бесмислице, свађајући се ко треба да набавља, умјесто да кажу – ‘Хајде да набављамо сви који можемо’, јер ваљда је у интересу грађана да им нешто обезбједите”, истакла је Цвијановићева.

Приче о реорганизацији БиХ су легитимне

Цвијановић је додала да Српској покушавају да забране да помиње приче о будућности, реорганизацији БиХ, мирном разлазу, а у питању су све легитимне теме.

Цвијановић искрено вјерује да Република Српска може да фунцкионише, јача, живи и буде добра свим комшијама.

– Мислим да Српска већ сада има потенцијал да разумије контекст, односе, регионалну и глобалнију димензију, да можемо да се у све то уклопимо – рекла је Цвијановић за Радио Београд 1.

Она је додала да Српској покушавају да забране неку нова варијанту и формулу за БиХ.

Траже да се прича да БиХ успјешна иако није сигурно ни да ће опстати

– Ако свугдје у Еворпи, свијету можете промовишете своје политичке платформе, било какву ствар која не значи да ћете некога убити, уништити, него намећете нешто у политичком дискурсу што је обична политичка тема, зашто би то било забрањено у оквиру БиХ? – упитала је Цвијановић.

Она је упитала зашто је могуће да се проблематизује одређен односе у Белгији, гдје су двије или три заједнице, а само се овдје не смије ништа рећи, осим да се прича да је БиХ успјешна, иако није није, да мора остати јединствена, мада се не зна да ли ће остати.

Она је подсјетила да је у Дејтону договорена децентрализација БиХ и да је Српска дала сагласност на Дејтонски споразум који је подразумијевао и предвидио децентрализовану државу у којој свако има своју комоцију.

Цвијановић је оцијенила да је тема о враћању признања, коју је наметнуо Валентин Инцко, измишљена и намјерно продукована с намјером да би високи представник могао да интервенише и доноси неке законе, као и да се продукује криза у БиХ.

Говорећи о Инцковом захтјева упућеном парламенту Српске да одузме ордење Радовану Караџићу и Биљани Плавшић, Цвијановић је подсјетила да парламент Српске није додјељивао ордење било коме већ је то радио посебан одбор који се формира ад хок за одређене прилике, а сада га је немогуће саставити, мада вјерује и да би, када би то било могуће, одлука била иста.

– То опет морамо посматрати у свјетлу настојања високог представника и међународног фактора да они продукују кризе у БиХ. Нисмо ми ти који продукујемо кризе у БиХ, они их свакоденвно продукују – оцијенила је Цвијановић.

Повеље су намјерно лансиране да би Инцко могао да интервенише

Она је истакла да су признања дата за рад у неком историјском периоду, па је апсурд данас се бавити тиме, те сматра да је непримјерено бавити се сада тим стварима у спектру стварних проблема.

– Сада се бавимо пандемијом, економијом, оним што је стварни живот, покушавамо да наше институције држимо оперативним и успјели смо у томе, упркос великој кризи. Покушавамо да уредимо своје односе са другим партнерима у оквиру БиХ, али вам то стално неко не да. Сваки пут када дођете до нечега да бисте могли да направите нешто што је добра ствар, наметне се нека тема – рекла је Цвијановић.

Она је оцијенила да је та тема измишљена и намјерно продукована с намјером да би високи представник могао да интервенише и доноси неке законе, у којима би неког спречавао да прича о геноциду, што је сулудо у 21. вијеку, ери у којој се упорно прича о демократији и слободи говора.

Цвијановић је истакла да високи представник себи тражи покриће за неке наредне кораке, али да Српска има јасан став да је он превазиђен и да више нема шта да намеће.

Она сматра и да данас свако сваког може назвати лоповом, да му укаља породицу, каже да је украо, удавио и да за то у БиХ не одговара, једино можда плати неку малу казну.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар