Предсједник РС

Цвијановић: Одавде је послата порука трајног пријатељства између српског и америчког народа

У БОЉАНИЋУ КОД ДОБОЈА ОБИЉЕЖЕНО 78 ГОДИНА ОД СПАСАВАЊА САВЕЗНИЧКИХ ПИЛОТА
  • Милорад ДОДИК: „Овдје се збио важан догађај, којем нажалост није било дозвољено да се спомиње, да буде видљив. Тада смо имали двије савезничке војске, ону окупљену око Драже Михаиловића, и партизански покрет. Срби су били у обје и били су на правој страни историје“
  • Боб МЕКЈУЕН, бивши амерички конгресмен и носилац Ордена части са сребрним зрацима Републике Српске: Дошао сам да са великим закашњењем кажем `хвала`, оним породицама са овог подручја које су жртвовале све за слободу америчких пилота. Током битке није се знало ко ће побиједити, али су српске породице овдје урадиле оно што је исправно и за то им се никада не можемо на одговарајући начин захвалити

У МЈЕСТУ Бољанић код Добоја обиљежено је 78 година од операције спасавања савезничких пилота 1944. године која је била названа „Халијард – ваздушни мост“.

– На овом мјесту је само за десетак дана изграђен импровизовани аеродром са којег је спашено преко 60 савезничких пилота. Одавде је послата порука трајног пријатељства између српског и америчког народа – нагласила је предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик на пригодној свечаности је нагласио:

„Овдје се збио важан догађај, којем нажалост није било дозвољено да се спомиње, да буде видљив. Тада смо имали двије савезничке војске, ону окупљену око Драже Михаиловића, и партизански покрет. Срби су били у обје и били су на правој страни историје“.

– Бољанић је мјесто наших будућих окупљања, не само на један дан, већ треба да буде мјесто гдје ће се током читаве године проводити активности – рекао је Додик.

Предсједник Фондације „Халијард“ Џон Капело рекао је да је важно сачувати сјећање на догађаје од прије 78 година и учеснике у акцији спасавања савезничких пилота, истичући да је на том плану задовољан односом Владе Републике Српске.

– То је веома важна прича и сваке године напредујемо у њеном причању и сигуран сам да ћемо наставити да то чинимо – рекао је Капело.

Боб Мекјуен, бивши амерички конгресмен и носилац Ордена части са сребрним зрацима Републике Српске, поручио је да је дошао да каже `хвала`, са великим закашњењем оним породицама са овог подручја које су жртвовале све за слободу америчких пилота.

– Током битке није се знало ко ће побиједити, али су српске породице овдје урадиле оно што је исправно и за то им никада не можемо на одговарајући начин захвалити – поручио је Мекјуен.

У акцији коју су спровеле снаге Југословенске војске у отаџбини, под командом генерала Драгољуба Драже Михаиловића, спасено је више од 500 пилота, а у Бољанићу шездесет савезничких авијатичара.

Вијенце су положили Жељка Цвијановић, предсједница Републике Српске, Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ, изасланик предсједника Србије Славољуб Ристић, представник амбасаде САД у БиХ, Амбасаде Велике Британије, делегација Фондације Халијард, делегација Трећег Пјешадијског Република Српска пука, Министарства одбране у Савјету министара, те представници града Добоја.

Обиљежавање овог историјског догађаја од републичког значаја организовали су Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар