Предсједник РС

Цвијановић: Одлазећи Инцко не може никоме „задавати дневни ред“!

НОВИ ВИСОКИ ПРЕДСТАВНИК МОРА БИТИ ИЗАБРАН ПО ПРОПИСАНОЈ ПРОЦЕДУРИ
  • Наши грађани заслужују да знају шта се дешава. Живимо у продуженом експерименту, малтретирају нас у овој држави, наш идентитет и циљеве. Када ојачамо наше институције покушавају нас зауставити. Зашто? Да бисмо прихватили да се о свему одлучује у Сарајеву. То се неће десити и то је порука коју је требало да пошаљу и представници опозиције, али њима на част и образ”
  • А замислите опозиционаре који кажу: ‘лијепо је што сте нас назвали (на разговор о Кристијану Шмиту), али морамо то да добијемо у писаној форми’. Онда добију у писаној форми, али прије тога припреме одговор и пусте га у медије како негдје неће ићи. Па онда још неки потврде и када ви то прихватите и не правите проблем, онда кажу да ипак неће доћи. Па то је дјетињасто, незрело и недорасло

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас да Република Српска не прихвата наметнута рјешења и да одлазећи високи представник Валентин Инцко не може никоме задавати дневни ред.

Поводом Инцкове изјаве да доласком Кристијана Шмита на функцију високог представника очекује офанзивнији приступ БиХ у смислу наметања одлука, па чак и кажњавања, Цвијановићева је изјавила новинарима у Бањалуци да је “све око Инцка овдје бесмислено”.

Ви одлазите одавде и задајете дневни ред неком новом високом представнику, а потрошили сте овдје силне паре међународне заједнице које сте књижили да су помоћ БиХ. Били сте овдје неких 10-12 година вријеђали кад год сте могли Републику Српску и тако даље и онда као задајете дневни ред неком другом. Ми не прихватамо наметнута рјешења, може Инцко причати шта хоће”, истакла је Цвијановићева.

Она је навела да је Инцко одлазећи некредибилни представник међународне заједнице и да се не може “начудити да су га држали оволико дуго с обзиром на све оне лудости које је саопштавао, с обзиром на његову пристрасност коју није крио и све фабрикације које је слао одавде у форми неких својих лажних или тенденциозних извјештаја”.

Према њеним ријечима, високи представник као прво треба да буде изабран у складу са прописаном процедуром.

“Није је прописивао нико овдје сједећи у Бањалуци. Зна се како је прописана и Дејтон је предвидио јасно шта је мандат високог представника, на који начин он бива именован”, навела је Цвијановићева.

Она је додала да је чињеница да је БиХ велики експеримент и да се наставља тај експериментални приступ.

Цвијановићев је рекла да поново на неком кружоку амбасадори у оквиру Савјета за имплементацију мира, који није предвиђен Дејтоном, разматрају неко питање и усвајају неку одлуку о томе ко ће бити високи представник па онда иду даље да је шаљу или не шаљу у неку процедуру која није прописана”.

Нама не требају високи представници, ми одлично разумијемо да је то дејтонска категорија, али да је овдје постојало искрено опредјељење да се БиХ креће ка ЕУ, та институција би се угасила”, нагласила је Цвијновићева.

Она је додала да, ако већ није дошло вријеме да се угаси, онда мора да буде у оквиру свог мандата, мора да буде постављен човјек на адекватан начин и мора да се придржава свог мандата.

“То да вријеђа народе, као што је радио Инцко, причао о једном ентитету као што је причао о Републици Српској, без икаквог осврта на сва чудеса која су се дешавала у Федерацији БиХ, од безбједносних изазова, од параџемата, од разних циркуса који су тамо постојали, па чак и чињенице да ви тамо још имате стару владу, они чак не спомињу ни ту чињеницу”, рекла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, они се ни тиме не баве чак да кажу “није нормално да сте имали изборе прије двије и по године, а да нисте имплементирали изборне резултате”.

Да се то којим случајем десило у Републици Српској, они би писали и причали на сва звона гдје год то стигну”, додала је Цвијановићева.

Она је подсјетила на “феномен двије школе под једним кровом”, указујући да су сви су у свијету указали да је то скандалозан примјер сегрегације у образовном систему, гдје се раздвајају бошњачка и хрватска дјецу, те кадар.

Ми немамо никаква очекивања од високих представника. Мени је једино жао што су сваки нови високи представник или неки стари који се задржао овдје само смањена шанса нама да се крећемо ка ЕУ. Нама је то сада свима јасно”, навела је Цвијановићева.

Она је рекла да прича како ће доћи неко, иза кога стоји нека снажна земља па ће убрзати пут ка ЕУ, није тачна и да је то је лаж.

“Бавећи се питањем именовања, видјели сте да је био састанак владајућих партија, ми се нисмо бавили именом и нас не интересује да ли је то господин Шмит или неко други, ни из које он државе долази”, навела је Цвијановићева.

Кристијан Шмит

Она је истакла да Републику Српску интересује да се тај поступак спроведе у складу са процедуром да би имао неки кредибилитет “и да онда постоји разумијевање да тај неко треба да свој мандат, држи, сведе и уоквири у оно што је мандат предвиђен Дејтонским споразумом”.

Ово што данас имамо у БиХ резултат је ужасног интервенционизма међународне заједнице, поступања мимо Устава, који је Анекс четири Дејтонског споразума. Све што су радили овдје, радили су наопако, зато је ова земља наопака. Зато је нама важно да Република Српска буде онаква каква треба и зато смо се посветили развоју и јачању њених институција”, додала је Цвијановићева.

Опозиција показала незрелост и недораслост озбиљним темама

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић сматра да то што се опозиција није одазвала њеном позиву на састанак поводом именовања Кристијана Шмита за високог представника у БиХ показује њихову незрелост, те да је тема преозбиљна да би се бавили политичким игрицама.

Цвијановићева је истакла да је њена обавеза, као предсједника, да када се деси тако важна ситуација, на састанак позове људе за које сматра да су релевантни.

Сматрам да су релевантни представници политичких партија који имају своје позиције, своја посланичка мјеста у оквиру Народне скупштине Српске и тиме сам се руководила”, рекла је Цвијановићева.

Она је напоменула да је и раније постојала пракса да опозиционари “играју различите игре”, те да се одазову и дођу на састанак, па причају једно, а саопштавају нешто друго након састанка, или да пошаљу неког другоразредног или трећеразредног представника, а не лидера партије, па он не може да преузме на себе обавезу и дефинише одређен став.

Онда они само фигурирају и кажу како морају да се консултују и тако даље. Жељела сам да чујем лидере, ваљда они имају неко своје мишљење о томе”, рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Она сматра да је тема преозбиљна, те да није вријеме да се опозиција бави тричаријама и политичким игрицама.

Драго ми је да је владајућа коалиција заузела такав став, који је био и очекиван. Народна скупштина је безброј пута расправљала о девијацијама које су нанијели високи представници и односи међународног фактора овдје и било је важно да се у том формату још једном састанемо како бисмо се суочили са праксом која је накарадна”, оцијенила је Цвијановићева.

Она је додала да је право опозиције да се понаша тако као што се понаша, те да одлучи да не дође, да ли зато што не смије да говори о томе или зато што нема мишљење, или зато што показује свој став или однос према институцијама Српске.

Не треба да нам причају да је то нејединство зато што су раздвојени. Раздвојени су зато што није било прилике да буду заједно. Да су позвани тада на брзину како су позвани и представници партија из власти, рекли би сигурно да за то немају времена”, рекла је Цвијановићева.

Она је напоменула да су имали цијели дан да одлуче, као и најаву којом су били обавијештени, те додала да, за разлику од њих, нико из владајуће коалиције није поставио питање зашто је о састанку обавијештен телефоном.

А замислите опозиционаре који кажу: ‘лијепо је што сте нас назвали, али морамо то да добијемо у писаној форми’. Онда добију у писаној форми, али прије тога припреме одговор и пусте га у медије како негдје неће ићи. Па онда још неки потврде и када ви то прихватите и не правите проблем, онда кажу да ипак неће доћи. Па то је дјетињасто, незрело и недорасло амбијенту и томе да сте озбиљна политичка партија, а да немате став о тако важним питањима”, рекла је Цвијановићева.

Она сматра да је улога ове генерације политичара да поправи све што се може поправити, како наредне генерације не би носиле баласте које су данашње генерације преживјеле.

“Хоћемо фер утакмицу у БиХ. Хоћемо фер државу у којој се нико не фаворизује и нико не сатанизује. Нажалост, сада се фаворизује оно што је бошњачка сцена, а сатанизује се оно што је Република Српска и ваљда та опозиција има храбрости да допринесе јавном дискурсу и јавној расправи о тој теми”, рекла је Цвијановићева.

Она је захвалила странкама у власти јер су то питање схватиле озбиљно и потврдиле опредјељење које је већ изнијето кроз закључке у Народној скупштини Републике Српске.

“Наши грађани заслужују да знају шта се дешава. Живимо у продуженом експерименту, малтретирају нас у овој држави, наш идентитет и циљеве. Када ојачамо наше институције покушавају нас зауставити. Зашто? Да бисмо прихватили да се о свему одлучује у Сарајеву. То се неће десити и то је порука коју је требало да пошаљу и представници опозиције, али њима на част и образ”, закључила је Цвијановићева.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар