Предсједник РС

Цвијановић одликовала Дачића Орденом Републике Српске на ленти

ЗЛАТНОМ МЕДАЉОМ ЗА ХРАБРОСТ ОДЛИКОВАН ЖЕЉКО МИЛИЋ, БИВШИ СПЕЦИЈАЛАЦ ИЗ И. ИЛИЏЕ
  • Орденом Карађорђева звијезда Републике Српске Првог реда за испољавање личне храбрости, као и допринос у стварању и одбрани Републике Српске одликовани су генерал-мајор ВРС Мићо Грубор, генерал-потпуковник ВРС Петар Шкрбић, а постхумно и пуковник ВРС Милован Милутиновић
  • Орденом Његоша Првог реда за признати јавни рад и личне резултате, заслуге у међународној сарадњи, као и допринос у развоју и јачању свеукупних односа између Србије и Републике Српске одликовани су директор Безбједносно-информативне агенције Србије Братислав Гашић и директор “Пошта Србије” Зоран Ђорђевић, некадашњи министар рада, запошљавања, борачких и социјалних питања, као и министар одбране Србије
  • Орденом части са златним зрацима, предсједница Републике постхумно је одликуовала генералмајора, патолога Зорана Станковића, предсједника Координационог тијела Владе Србије за Бујановац, Прешево и Медвеђу и бившег министра здравља и одбране Србије. Орден је преузела супруга Марина

ОРДЕНОМ Републике Српске на ленти данас је предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић одликовала предсједника Скупштине Србије Ивицу Дачића за рад и изванредне заслуге у међународној сарадњи и учвршћењу мира, личне резултате и достигнућа, као и за допринос у развоју свеукупних односа између Србије и Републике Српске.

Предсједница Републике данас је поводом 30 година постојања Републике Српске и прославе Дана Републике додијелила одликовања за допринос стварању, очувању и развоју Српске.

Одликовања су подијељена за посебне заслуге на пољу јавних дјелатности којима се доприноси економском, политичком, друштвеном и привредном расту и развоју, као и здравственом, социјалном, културном, спортском и сваком другом виду напретка цјелокупног друштва, те посебан допринос у стварању и очувању Републике Српске, испољавању личне храбрости, као и за врхунска достигнућа којима се свеукупно јачају мир, стабилност и просперитет Републике Српске.

Орденом заставе Републике Српске са сребрним вијенцем одликован је некадашњи амбасадор Словеније у БиХ Лаберник Тадеја за рад и изванредне заслуге, као и за лични допринос развоју политичких, културних и духовних веза између Републике Словеније и Републике Српске.

Орденом Карађорђева звијезда Републике Српске Првог реда за испољавање личне храбрости, као и допринос у стварању и одбрани Републике Српске одликовани су генерал-мајор ВРС Мићо Грубор, генерал-потпуковник ВРС Петар Шкрбић, а постхумно и пуковник ВРС Милован Милутиновић.

Орденом Његоша Првог реда за посебне заслуге на пољу просвјетне дјелатности и активности којом се доприноси општем напретку и угледу Републике Српске одликyјy се четири средње школе у Републици Српској, које су обиљежиле 100 година постојања. Ријеч је о Гимназији “Јован Дучић” Требиње, Гимназији Градишка, Гимназији “Свети Сава” Приједор и Техничка школа “Михајло Пупин” Бијељина.

Орденом Његоша Првог реда за признати јавни рад и личне резултате, заслуге у међународној сарадњи, као и допринос у развоју и јачању свеукупних односа између Србије и Републике Српске одликовани су директор Безбједносно-информативне агенције Србије Братислав Гашић и директор “Пошта Србије” Зоран Ђорђевић, некадашњи министар рада, запошљавања, борачких и социјалних питања, као и министар одбране Србије.

Орденом Његоша Првог реда за испољавање личне храбрости, као и допринос у стварању и одбрани Републике Српске одликован је генералмајор Војске Републике Српске Спасоје Орашанин.

Орденом Његоша Другог реда, предсједница Републике одликовала је Савез синдиката Републике Српске, Привреднy коморy Републике Српске, Унијy удружења послодаваца Републике Српске, Музеј Републике Српске, који је обиљежио 90 година рада и постојања, Музеј савремене умјетности Републике Српске, који обиљежава 50 година постојања, те Рукометни клуб “Борац – М:тел” Бањалука, који слави 70 година постојања.

Орденом Његоша Другог реда за испољавање личне храбрости, као и допринос у стварању и одбрани Републике Српске одликован је Момчило Прстојевић, генералмајор Војске Републике Српске.

Орденом Његоша Трећег реда, одликовани су “Службени гласник” Републике Српске, који обиљежава 30 година постојања и Кошаркашки клуб “Игокеа” Александровац, најуспјешнији кошаркашки клуб у Републици Српској и БиХ.

Орденом Његоша Трећег реда одликован је амбасадор Србије у САД Марко Ђурић, који је раније обављао дужност директора Канцеларије за Косово и Метохију Владе Србије.

Орденом части са златним зрацима, предсједница Републике постхумно је одликуовала генералмајора, патолога Зорана Станковића, предсједника Координационог тијела Владе Србије за Бујановац, Прешево и Медвеђу и бившег министра здравља и одбране Србије.

Орден је преузела супруга Марина.

Орденом Крст Милосрђа за пожртвовање, храброст и дугогодишњи рад у лијечењу пацијената и велики допринос у развоју здравственог система Републике Српске одликовани су Милка Јандрић, субспецијалиста интензивне терапије, шеф Одјељења интензивне медицине за обољеле од вируса корона у Клиници интензивне медицине за нехирушке гране УКЦ Републике Српске и Данијел Ђекић, субспецијалиста ендокринологије у Клиници за унутрашње болести, одјел ендокринологије УКЦ.

Исто одликовање добила је и Невенка Хаџибашиоглу Клепић, 91-годишња хуманитарка, сарајевски илегалац у Другом свјетском рату, инжењер, жена великог срца, са визијом и добрим идејама, која из куће на Босфору долази повремено у град Сарајево, за који каже да није више град који је вољела и који је сада све осим мултиетичан и добронамјеран.

Медаљом заслуга за народ одликовани су Студентски центар “Никола Тесла” Бањалука и Кошаркашки клуб инвалида “Врбас” Бањалука.

Медаљом заслуга за народ одликована је комплетна Републичка комисија за спровођење референдума о Дану Републике Српске, затим Маринко Умичевић, технички директор Фабрике обуће “Бема” Бањалука, сенатор Републике Српске, затим Драго Хандановић, вајар, умјетник и члан Удружења ликовних умјетника БиХ из Добоја, Владимир Ђукановић, музејски савјетник етнолога и предсједник извршног одбора Завичајног друштва “Змијање” Бањалука, Драгослав Шиник, хуманитарац и донатор из Градишке, Марко Максимовић, тенисер из Добоја, побједник Јуниорског мастерса у Монте Карлу, вишеструки шампион и најбољи млади спортиста у БиХ у 2021. години.

Медаљом заслуга за народ за исказану храброст приликом обављања дужности одликовани су постхумно припадници МУП-а Српске Слађенко Тубин и Владимир Вујасиновић.

Златном медаљом за храброст одликован је Жељко Милић, бивши припадник Специјалне полиције Источна Илиџа, борац прве категорије, који је у протеклом одбрамбено – отаџбинском рату више пута тешко рањаван.

Плакета “Свети Стефан” додијељена је Кошаркашком клубу “Феникс Баскет” Бијељина, текстописцу и композитору Зорану Ђурићу, представнику јеврејских удружења Робију Шпиглу, који је заслужан за развијање и учвршћивање односа између јеврејског и српског народа и младом виртуозy на хармоници и побједникy на више од стотину међународних музичких фестивала широм земље и свијета Ђорђy Перићу.

Добитници плакете “Свети Стефан” су и даваоци крви из Републике Српске, који су ову драгоцјену течност даривали 100 и више пута – Ненад Грбић из Српца, Предраг Југовић из Градишке, Слободан Малешевић и Бранислав Вуковић из Бијељина, као и Мијатовић Милан и Шамц и Милош Шљивић са Пала.

Плакете “Свети Стефан” предсједник Републике Српске данас је додијелила и најбољим студентима првог, другог и трећег циклуса студија, у земљи и иностранству, као и стипендистима Фонда “Др Милан Јелић”.

Добитници овог признања су Рајко Петровић из Зворника, најмлађи доктор наука у историји Факултета политичких наука у Београду, затим Радмило Боровина из Источног Сарајева, Никола Видовић, Ален Ђурић и Огњен Босић, Ренато Стопић из Бањалуке, те Давор Гичевски из Брода, Ана Ђокић из Зворника, Јована Папаз из Источне Илиџе, као и Марјан Марјановић из Бијељине.

Плакета “Амблем и застава Републике Српске” додјељени су ученицима средњих школа у Републици Српској, који су освајачи првих мјеста на Републичком такмичењу из разних области – Михаило Богданић, Милош Стојнић и Никола Матић из бањалучке Гимназије, Растко Станковић из Средњошколског центра Фоча, Стефан Јосиповић, Миодраг Остојић и Страхиња Продановић из Техничке школе “Михајло Пупин” из Бијељине, Сташа Грабеж из Гимназије у Мркоњић Граду, као и Марко Којић из Средњошколског центра “Јован Цвијић” из Модриче.

Плакету “Амблем и застава Републике Српске” добили су и ученици Спасоје Кукурић из Гимназије “Јован Дучић” Требиње, Тамара Цвјетковић из Гимназије “Градишка”, Андреј Вукоје из Средњошколског центра “Голуб Куреш” Билећа, Лора Тешић и Николина Мијатовић из Средњошколског центра “Братунац”, те Маја Милошевић из бањалучке Медицинске школе и Милана Ђаковић из Технолошке школе из Бањалуке.

Предсједник Српске додијелила је и плакете “Палата Републике” ученицима основних школа (ОШ) у Републици Српској, који су освајачи првих мјеста на Републичком такмичењу – Александри Вукадиновић из ОШ “Свети Сава” Зворник, Милици Благојевић из ОШ “Петар Кочић” Кола – Бањалука, Андреју Крчмару из ОШ “Иво Андрић”, Христини Бабић из ОШ “Георги Стојков Раковски” Бањалука, Данилу Бирчаковићу из ОШ “Свети Сава” Зворник, као и Дамјану Урошевићу из ОШ “Петар Петровић Његош” Бањалука, Калини Чуковић из бањалучке ОШ “Јован Дучић”, Алекси Ћирићу из ОШ “Србија” Пале, те Луки Јолџићу из ОШ “Иван Горан Ковачић” из Бањалуке.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар