Предсједник РС

Цвијановић: Одлука ОБА против Ковића показала лице БиХ у којој се Српска не бори за своја права

У САРАЈЕВУ ПРАВЕ СПИСКОВЕ ЉУДИ КОЈИ РЕМЕТЕ ЊИХОВ КОНЦЕПТ БиХ – ЊИМА ЋЕ СРПСКА УВИЈЕК СМЕТАТИ
  • То би била БиХ у којој не смијете да мислите, причате и предајете свој предмет поготово ако он има неку везу са историјом Срба и слично“

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да скандалозна одлука Обавјештајно-безбједносне агенције /ОБА/ БиХ да забрани улазак у БиХ универзитетском професору Милошу Ковићу потврђује то како би изгледала БиХ у којој се Српска не би борила за своју уставну позицију, као што ради.

То би била БиХ у којој не смијете да мислите, причате и предајете свој предмет поготово ако он има неку везу са историјом Срба и слично“, рекла је новинарима Цвијановићева.

Она је оцијенила да би то била држава мрака.

„Што се тиче многих институција БиХ, укључујући ОБА, оне су дефинитивно изашле из свог дјелокруга и умјесто да служе свим грађанима, подређене су и спроводе политику политичког Сарајева, најчешће СДА“, рекла је Цвијановићева у Кнежеву.

Она је истакла да овај случај показује да се праве спискови лица за које политичко Сарајево процјењује да су политички неподобни, као и људи за које исти сматрају да ремете њихов концепт БиХ.

„Њима Српска смета да то реализују и увијек ће. То није концепт за који смо дали сагласност. Дали смо сагласност за концепт равноравности, конститутивности, заступљености, промовисања и спровођења интереса сва три конститутивна народа и других грађана“, рекла је Цвијановићева.

Она је навела да су намјере политичког Сарајева за централизацијом усмјерене са циљем да се све подвргне концепту, размишљању и политици онога што је бошњачка политика.

„Са тим Српска није сагласна. Начин на који се закони доносе и намећу од високог представника, као и забране интелектуалцима да долазе, што није први пут, јесу суштински проблем за земљу јер показују да је неподобан свако ко прича другачије у односу на клише политичког Сарајева“, рекла је Цвијановићева након што је члан Предсједништва Шефик Џаферовић рекао да иза забране уласка Ковићу стоји ОБА БиХ.

Гранична полиција БиХ је у суботу, 12. марта, забранила улазак у БиХ професору историје на Филозофском факултету Универзитета у Веограду Милошу Ковићу, уз образложење да „представља пријетњу по безбједност БиХ“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар