Одабрано Предсједник РС

Цвијановић: Посебна сједница о агреману њемачком амбасадору ствар је принципа

„ДОВОДИМО СТВАРИ У РЕД – ОПЕТ СЕ ПОКАЗУЈЕ ДА СРПСКА ИМА ОГРОМАН УСТАВНИ КАПАЦИТЕТ“
  • Странцима поручила: „Нити знате ко смо, нити знате шта смо, нити знате шта заговарамо, а себи дајете за право да у неком свом парламенту креирате нека будућа рјешења за неку државу“
  • И указала: „Исто било да ми у БиХ кажемо да у Њемачкој треба да се укине свих 16 ландова и да сматрамо да треба да буде цетрализована држава, да Њемци треба да се одрекну свог индетитета који носе на ниову ландова који су саставни дио сложене државе. На шта би то личило?“

ПРЕДСЈЕДНИЦА Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је одржавање посебне сједнице Народне скупштине коју је затражио српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик у вези са одлуком о давању агремана њемачком амбасадору, усвојеном без консензуса, ствар принципа и да очекује да буду продискутована важна питања.

Поводом Додиковог захтјева за сазивање посебне сједнице парламента ради изјашњавања о његовој изјави о проглашењу веома штетном по виталне интересе Српске одлуке о давању агремана њемачком амбасадору у БиХ која је усвојена без консензуса на сједници Предсједништва, Цвијановић је напоменула да је у питању огроман уставни потенцијал који има Српска.

Цвијановић је истакла да се свима мора послати порука да знају, ако већ говоре да цијене БиХ, да треба с поштовањем да се односе и према онима који живе у БиХ, а посебно према Уставу на којем почива.

Она је навела да ту није суштина само уложени вето који носи своју тежину и показује да је Народна скупштина та која на крају доноси коначну одлуку о неком питању гдје је прегласан српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

– Ми овдје доводимо ствари у ред. Овдје више није у питању ни агреман ни било шта друго о чему причају неки други, које нећу да именујем, али хоћу да кажем да је ријеч о принципу – рекла је Цвијановић новинарима у Бањалуци.

Она је поручила да се не могу са крајњим непоштовањем односити према БиХ, доносити разне резолуције у својим парламентима.

– Нити знате ко смо, нити знате шта смо, нити знате шта заговарамо, а онда себи дајете за право да у неком свом парламенту креирате нека будућа рјешења за неку државу – истакла је предсједница Српске.

Ако правите неку државу која треба уставно да изгледа другачије него ова, Цвијановићева каже да је то ваљда ствар домаћих фактора, те да има прописана процедура како се мијењају уставна рјешења.

Она је указала не небулозне ствари да засиједају парламенти других држава и да одређују прилике у БиХ.

– То би исто било као да ми у БиХ кажемо да у Њемачкој треба да се укине свих 16 ландова и да сматрамо да треба да буде централизована држава, да Њемци треба да се одрекну свог индетитета који носе на ниову ландова који су саставни дио сложене државе. На шта би то личило? – упитала је Цвијановић.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик је одлуку о давању агремана њемачком амбасадору у БиХ, која је усвојена без консензуса на сједници Предсједништва 2. септембра, прогласио веома штетном по виталне интересе Републике Српске и позвао народне посланике да се изјасне.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар