Предсједник РС

Цвијановић: Сарајево се понаша осветнички, након година малтретирања се морају показати зуби

„КОНСТАНТНЕ БЛОКАДЕ ПРОЈЕКАТА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ СУ ДУГА И ТЕШКА БОЛЕСТ“
  • „Ми смо много година били суочени са таквом ситуацијом и онда на крају, као што то наш народ каже, будете дотјерани до зида па кажете, онда морамо и ми вама сад нешто закочити јер је ово једно немогуће стање“
  • „Проблеми су почели блокадом донаторских средстава за изградњу Клиничког центра Српске. Након тога смо видјели разне друге блокаде које су подразумијевале пројекте за Републику Српску. Па смо дошли до тога да се настоји блокирати пројекат `Бук Бијела`, који је суштински важан за енергетску независност Републике Српске“
  • „Од појединих страних представника чујем да наше колеге из Федерације лобирају код страних амбасада или страних влада да се не додијеле одређена средства Републици Српској, да се не дају одређени грантови, донације, да се не учествује у реализацији или финансирању одређених пројеката“

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је у Бањалуци да су константне блокаде пројеката Републике Српске у Предсједништву БиХ дуга и тешка болест коју је потребно лијечити адекватним средствима.

Цвијановићева је додала да не разумије потребу да се уопште блокирају пројекти.

„Ми смо много година били суочени са таквом ситуацијом и онда на крају, као што то наш народ каже, будете дотјерани до зида па кажете, онда морамо и ми вама сад нешто закочити јер је ово једно немогуће стање“, рекла је Цвијановићева новинарима.

Она је истакла да одавно датирају такви проблеми и да су почели блокадом донаторских средстава за изградњу Клиничког центра Српске.

„Након тога смо видјели разне друге блокаде које су подразумијевале пројекте за Републику Српску. Па смо дошли до тога да се настоји блокирати пројекат `Бук Бијела`, који је суштински важан за енергетску независност Републике Српске“, навела је Цвијановићева.

Она је додала да се из сарајевских заједничких институција настоји блокирати и изградња аеродрома у Требињу.

„Они имају један проблем. Ја мислим да је то заиста озбиљна болест. Оно што сам ја чула од појединих страних представника, они кажу да наше колеге из Федерације лобирају код страних амбасада или страних влада да се не додијеле одређена средства Републици Српској, да се не дају одређени грантови, донације, да се не учествује у реализацији или финансирању одређених пројеката“, рекла је Цвијановићева.

Она сматра да је такво понашање „апсолутно ненормално“ и додала да ће тешко држава функционисати на такав начин.

Цвијановићева је рекла да су односи који долазе из Сарајева осветнички, ретроградни и усмјерени против Републике Српске, те да изгледа немогуће да се тако нешто може поправити.

„Што се тиче Републике Српске, ми желимо да се сви изграђују и граде, да реализују своје пројекте. Ми нисмо кочили ни оне пројекте који су регионалног карактера, који год да су били, које реализује Србија, Хрватска, било која друга земља. Никад нисмо блокирали било које пројекте из Федерације, али просто дођете у ситуацију да након свих тих година малтретирања те врсте морате и ви некад да покажете зубе“, рекла је Цвијановићева.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар