Предсједник РС

Цвијановић: Српска неће тутора – ОХР би најбоље било укинути или бар `замрзнути`

УПОЗОРИЛА ДА У ЕВРОПСКУ УНИЈУ НИКОГА НЕЋЕ ПРИМИТИ У НАРЕДНИХ 10 ГОДИНА
  • Ми желимо да радимо оно за шта смо добили повјерење грађана који то очекују од нас и да грађанима одговарамо за оно што је урађено, а не неком високом представнику. Ја сам одговорна искључивио према грађанима Републике Српске и њих представљам и у њихово име радим, а према неком високом представнику нисам одговорна ни за шта
  • Бесмислено је да неки странац из земље гдје је некада био биран на разне позиције долази да нешто уређује у вашој земљи, гдје су грађани вас изабрали. Уосталом, не вјерујем ни у проходност  БиХ према ЕУ и не слажем с тим да странац координише било какве активности, да не дај Боже смјењује и намеће законе, јер су то ствари прошлости и то треба да остану и не смију се понављати у будућности
  • Српска је отворена за сарадњу са свима и у БиХ и у регији и глобално. Али, не треба да будемо наивни зато што нас је историја научила да се сваки пут кад смо били наивни – када смо веровали да није важно ни ко си ни шта си, да само треба да радиш за добробит свих – све некако увијек завршило лоше, са пуно страдања, са пуно неправде која нас прати кроз вијекове

ПРЕДСЈЕДНИЦА Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да Српска не жели да има тутора, јер је зрело друштво које може да управља процесима.

– Ми желимо да радимо оно за шта смо добили повјерење грађана који то очекују од нас и да грађанима одговарамо за оно што је урађено, а не неком високом представнику. Ја сам одговорна искључивио према грађанима Републике Српске и њих представљам и у њихово име радим, а према неком високом представнику нисам одговорна ни за шта – рекла је Цвијановић новинарима на Мраковици.

На молбу да прокоментарише каква ће бити улога Кристијана Шмита, Цвијановић је рекла да сматра да и они што су га изабрали нису сигурни каква ће бити његова улога.

Нагласила је да јој се не свиђа то што се може чути у изјавама одређених људи из `међународног фактора` да би он овдје требао да уведе неки ред, да обезбиједи проходност ка ЕУ, јер сматра да је то апсолутно бесмислено.

– Бесмислено је да неки странац из земље гдје је некада био биран на разне позиције долази да нешто уређује у вашој земљи, гдје су грађани вас изабрали – рекла је Цвијановић.

Додала је да не вјерује ни у ту проходност према ЕУ, не само што се не слаже с тим да такав неко уопште координише било какве активности, не дај Боже смјењује и намеће законе, јер су то ствари прошлости и то треба да остану и не смију се понављати у будућности, него и због тога каква се проходност обезбјеђује према ЕУ.

– Данас јасно знамо да тамо имате најмање три–четири, а ја бих рекла пет-шест држава које су врло опортуне према било каквој идеји будућег проширења, бар сада и у овом периоду, а наредних десет година се тако нешто неће промијенити – рекла је она.

Цвијановић је навела да треба да се реформише друштво у многим секторима, али да то треба да се ради свакако ради грађана, а када је то још и компатибилно и упоредиво са оним што се очекује на ЕУ путу, онда је то двоструко добро.

– Међутим добити високог представника који ће као покренути европске процесе да бисмо се кретали према ЕУ која не жели да се проширује, онда ми је то прилично бесмислено – рекла је предсједница Српске.

Она је поновила да се не слаже са тим да се уопште добија високи представник, те да би у политичком и правном смислу могла толерисати чињеницу да је он предвиђен Дејтонским споразумом и ако би се бирао и дејствовао како је међународним правом превдвиђено.

– Онда бисмо могли да кажемо да постоји неки високи представник и да се договоримо на који начин да се та позиција замрзне или евентуално укине – рекла је Цвијановић.

Према њеним ријечима, нема среће ни од каквог високог представника, већ треба радити и јачати Републику Српску.

– Наш однос према свима треба да буде јасан, ми хоћемо да живимо у миру, хоћемо да сарађујемо, па хоћемо и да се крећемо ка ЕУ вјерујући да ће она постати више отворена за будуће процесе проширења, али не желимо да нам било ко буде тутор и када долази на процедуралан и исправан начин и без пријетњи, а поготову кад долази на овај начин – нагласила је Цвијановић.

Када је ријеч о обиљежавању 79 година од Битке на Козари, Цвијановићева је истакла да је поносна на оно што је овај крај показао велику снагу, издржљивост и опредијељеност да се бори, да опстане, да живи за слободу, да је издејствује и да је дочека.

– Огромна су страдања пратила Козару, не само она која се везују за битку на Козари. То јесте славна битка која је ушла у уџбенике, али важно је узети у обзир цјелокупан тај период, да знамо колико су жртава дали сви људи Козаре, а то значи и старци и жене и дјеца, али и они који су се борили тада за слободу – рекла је Цвијановић.

Она је нагласила да је Српска отворена да развија сарадњу са свима и у БиХ и у регији и глобално.

Али не треба да будемо наивни зато што нас је историја научила да сваки пут кад смо били наивни – да није важно ни ко си ни шта си, да само треба да радиш за добробит свих – да се то некако увијек завршило лоше, са пуно страдања, са пуно неправде која нас прати кроз вијекове – рекла је предсједница Српске.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар