Предсједник РС

Цвијановић: Стекли су се услови за укидање ванредног стања и полицијског часа

„ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС ЈЕ БИО У ФУНКЦИЈИ СМАЊИВАЊА КОНТАКАТА И МАСОВНИХ ОКУПЉАЊА“
  • Српска ће након укидања ванредног стања неко вријеме функционисати у условима ванредне ситуације, која је била на снази прије доношења одлуке о проглашењу ванредног стања. То значи да ће постојати другачији режим функционисања у односу на потпуно нормално стање, али ће бити промјена у односу на данашњу ситуацију
  • Опозицији је у протекла два мјесеца било прилично досадно јер није било манифестација које су често претварали у циркусне ситуације. Из тог разлога долазе њихове критике. Не постоји простор за размишљање да је неко било шта узурпирао или присвојио себи нека права
  • Неопходно је шире тестирање популације, па је Медицински факултет у Фочи добио задатак да изради протокол како ће бити реализовано тестирање које ће вјероватно почети у јулу. Фокус је на томе да водимо рачуна да ствари не измакну контроли. Српска је била у тешком периоду, успјешно га је прошла и апелујем на све да се придржавају мјера које ће остати на снази. Живот се постепено нормализује. Укидањем полицијског часа то ће изгледати још боље

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да су се стекли услови за укидање ванредног стања и да то подразумијева престанак и потребе за полицијским часом.

„Полицијски час је био у функцији смањења контаката и масовних окупљања јер је то носило додатни ризик за ширење вируса корона. С обзиром на то да је отворена већина објеката и да постоје прописане мјере, нема потребе за постојање полицијског часа. Он је блиско везан за ванредно стање и очекујем да ћемо укинути полицијски час“, нагласила је Цвијановићева.

Она је додала да ће Српска након укидања ванредног стања неко вријеме функционисати у условима ванредне ситуације, која је била на снази прије доношења одлуке о проглашењу ванредног стања.

„То значи да ће постојати другачији режим функционисања у односу на потпуно нормално стање, али ће бити промјена у односу на данашњу ситуацију. И даље ће бити велики изазов организовати сједницу Народне скупштине Републике Српске и мораће бити одржаване уз мјере заштите“, рекла је Цвијановићева.

Говорећи о посебној сједници Народне скупштине на којој ће бити разматран приједлог за укидање ванредног стања, Цвијановићева је изразила очекивање да ће расправа бити конструктивна.

„Очекујем да ћемо без проблема доћи до одлуке о укидању ванредног стања и потврђивања уредби са законском снагом које сам донијела као предсједник Републике, а да се након тога у наставку сједнице бавимо животним питањима која проистичу из ребаланса буџета. Пред нама су веома важне ствари како бисмо заокружили претходних дуже од два мјесеца и сагледали нове кораке у складу са финансијским могућностима и епидемиолошком ситуацијом“, рекла је Цвијановићева за АТВ.

Подсјетивши да је донијела 19 уредби са законском снагом, Цвијановићева је нагласила да су оне биле неопходне за адекватно функционисање система у вријеме ванредног стања.       

„Ниједна уредба није изашла изван потреба оног што налаже ванредно стање. Није било злоупотреба, нити измјена законских рјешења само зато што неко мисли да то треба, а нема везе са ванредним стањем. Све смо радили веома педантно, постигли максимум у датим околностима и урадили добар посао“, оцијенила је Цвијановићева.

Она је додала да је сваки пут уочи доношења уредбе прибавила мишљење предсједника Народне скупштине, те проширила процедуре предвиђене Уставом с циљем веће транспарентности и одговорности предлагача рјешења.

Предсједник Српске је истакла да је практиковала да саслуша образложења предсједника Владе и ресорних министара у вези са потребама за доношење и ефектима уредби, те да су сваки пут били присутни и предсједник Народне скупштине, који је и предсједник скупштинског Одбора за уставна питања, те предсједник Законодавног одбора парламента.

„Као предсједник Републике могла сам да донесем уредбе тако што прибавим само мишљење предсједника Народне скупштине, али хтјела сам да постоји расправа и дијалог, а посебно међуинституционално дјеловање како нико не би евентуално присвајао одређене ствари и узурпирао овлаштења. Сви смо се понашали крајње одговорно и опрезно. Некада смо имали консултације и по неколико дана и процјењивали ситуацију“, појаснила је Цвијановићева.

Говорећи о критикама потеза власти у Српској које долазе из опозиције, она је истакла да је њима у протекла два мјесеца било прилично досадно јер није било манифестација које су често претварали у циркусне ситуације.

„Из тог разлога долазе њихове критике. Не постоји простор за размишљање да је неко било шта узурпирао или присвојио себи нека права. Наш Устав је врло јасан и прописао је шта и када може да ради предсједник Републике. Овдје нема скривених намјера и планова, све је отворено и доступно јавности и ту нису постојале злоупотребе“, нагласила је Цвијановићева.

Она је констатовала да је јавност стално у прилици да гледа оне који су мање запослени како критикују оне који су презапослени.

„Али не осврћем се превише на то. Када се деси оваква ситуација онда морате показати да можете да дјелујете и да то радите на најбољи могући начин, а не да сједите у неком ћошку и све критикујете незадовољни што не раде кафане и што не можете отићи у Народну скупштину да правите сцене или да окупљате људе и правите перформансе“, рекла је Цвијановићева за АТВ.

Предсједник Републике је оцијенила да они који причају да је ситуација у вези са вирусом „надувана“ и као аргумент наводе да се у Шведској могло несметано кретати и да су радиле кафане, бјеже од чињенице колико људи је дневно умирало у тој држави, колики је њихов проценат у односу на број становника, те да су старији људи били препуштени да умиру и нису добијали терапију јер су стари.

„Лако је направити план за нешто што знате, али ово је нешто ново и ми смо се понашали слично као 98 или 99 одсто земаља. Морали смо зауставити контакте, а да бисмо то урадили морали смо нажалост зауставити и одређене бизнисе, а потом размишљати како да помогнемо привреди. Вјерујем да имамо добре епидемиолошке резултате, али о томе треба да говоре стручњаци“, нагласила је Цвијановићева.

Важно је, додала је она, да грађани разумију да је Српска кроз овај тешки период прошла на начин да су њене институције радиле и да су и у вријеме ванредног стања успјеле да ствари држе под контролом.

„Када погледамо каква је била ситуација на глобалном тржишту и како је било тешко доћи до опреме за здравствени сектор, онда можемо бити задовољни да смо успјели да то обезбиједимо. Нешто смо добили као донацију, али већи дио смо набавили и нисмо се довели у ситуацију да не знамо шта да радимо да смо имали већи број пацијената, а немамо довољан број респиратора, заштитних одијела, маски, рукавица и друге опреме. Превазишли смо то и то се није десило“, истакла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, и даље постоји опасност и нико у свијету не говори о потпуној нормализацији стања.

„Сви упозоравају и ми то морамо чинити према нашем становништву да би се придржавали одређених ствари јер је највећи проблем ако се деси да имамо превелик број тешко обољелих које не можемо збринути или велики број заражених здравствених радника који не могу да брину о њима. Ми смо урадили све да не треба да будемо много забринути, али не можемо бити релкасирани“, указала је Цвијановићева.

Оцијенивши да је шире тестирање популације неопходно, Цвијановићева је рекла је Медицински факултет у Фочи добио задатак да изради протокол како ће бити реализовано тестирање које ће вјероватно почети у јулу.

„Фокус је на томе да водимо рачуна да ствари не измакну контроли. Српска је била у тешком периоду, успјешно га је прошла и апелујем на све да се придржавају мјера које ће остати на снази. Живот се постепено нормализује. Укидањем полицијског часа то ће изгледати још боље. Институције раде да би поправиле привредну слику, изашле у сусрет радницима и послодавцима, а водимо рачуна и о здравственом сектору. Али то можемо да угрозимо уколико наше понашање не буде адекватно“, поручила је Цвијановићева.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар