Главно Предсједник РС

Цвијановић: Значајно је што Додик и Вучић присуствују засједању Сабора СПЦ

„ВАЖНО ЈЕ ДА СВИ БУДЕМО ОКУПЉЕНИ И ДА РАЗГОВАРАМО, ПОГОТОВО О ЗНАЧАЈНИМ ТЕМАМА“
  • „Глупости су приче из Федерације БиХ да је приједлог да дио припадника Трећег пјешадијског пука наредног 12. маја буде у униформама ВРС угрожавање мира. У протоколарну сврху је ово предложено поводом обиљежавња Дана и сјећања на период и оно што јесу традиције и вриједности ВРС, а које баштини Трећи пјешадијски (Репбулика Српска) пук Оружаних снага БиХ , што није угрожавање мира

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас у Бањалуци да је изузетно значајно да највиши званичници Српске и Србије са великодостојницима Српске православне цркве (СПЦ) разговарају о важним темама.

Цвијановићева је истакла да је битно што ће данас предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик присуствовати у Београду редовно годишњег засједања Светог архијерејског сабора СПЦ.

„Важно је да сви будемо окупљени и разговарамо о значајним темама. Свако ради свој посао – и држава и Црква, али је битно да о важним темама, али и оним не толико значајним, размијенимо мишљење, што поздрављам“, рекла је новинарима предсједник Српске.

Додик и предсједник Србије Александар Вучић присуствоваће данас послије подне у Београду сједници редовног годишњег засједања Светог архијерејског сабора СПЦ.

Протоколарна суштина приједлога о униформама ВРС

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да је протоколарна суштина приједлога да дио припадника Трећег пјешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ носи униформу Војске Републике Српске (ВРС) која је била легална и легитимна.

„Приче из Федерације БиХ (ФБиХ) да је овакав приједлог угрожавање мира су глупости. У протоколарну сврху је ово предложено поводом обиљежавња Дана и сјећања на период и оно што јесу традиције и вриједности ВРС, а које баштини Трећи пјешадијски (Репбулика Српска) пук Оружаних снага БиХ , што није угрожавање мира“, рекла је у Бањалуци новинарима Цвијановићева.

Она је истакла да је ВРС била легална, јер је основана одлуком Народне скупштине и легитимна зато што је била народна, односно припадали су јој људи који су бранили вјековна огњишта.

„Оружане снаге БиХ имају три етничке компоненте и у њој су људи који су били припадници ВРС и тај континуитет постоји. Неки од људи из ФБиХ покушавају да воде полемику са (предсједавајућим Предсједништва БиХ) Милорадом Додиком да би имали простора у медијима, јер немају другу тему“, каже Цвијановићева.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар