Одабрано Предсједник РС

Додик: Ако нелегални Шмит покуша да наметне закон о имовини – Српска ће се осамосталити

„ТОКОМ ОВЕ ГОДИНЕ ОЧЕКУЈЕМ ОТВАРАЊЕ БАР ПЕТ ФАБРИКА КОЈЕ ЋЕ ЗАПОСЛИТИ ХИЉАДЕ ЉУДИ“
  • Глобални свијет је у тоталном нереду, очекују се ескалације многих криза које су данас присутне у Украјини, Гази. Ми ћемо чувати мир. Нама у Републици Српској на памети су само политички процеси који би требало да се воде у наредној процедури. Никакве активности које би дестабилизовале или угрозиле мир овдје
  • Ради се о фабрикама које отварају западни инвеститори, они који знају да у Српској имају најјефтинију електричну енергију, квалитетну радну снагу, подстицаје везано за добит и доходак и они су наши најбољи амбасадори
  • У овој години планирано и почетак изградње брзе цесте од Требиња према Билећи и даље према Фочи, односно према Вишеграду како би се повезали на ауто-пут који долази из Београда
  • Данас сам добио озбиљну понуду једне компаније која је спремна да гради ауто-пут од Добоја до Вукосавља и то под концесијом, без икаквих терета и обавеза Републике Српске. То је најповољнија понуда коју смо могли да добијемо и сад ћемо да размотримо ту понуду, јер већ готово годину дана са европске стране постоји блокада око те инвестиције

ПРЕД Републиком Српској је доста изазова и предстоји нам сложена година, рекао је за РТРС предсједник Републике Срспске Милорад Додик.

– Први изазов би био лажни Кристијан Шмит који нема никаква овлашћења и који намеће неке законе. Припрама се да нешто направи са Изборним законом. Ми ћемо у Републици Српској ићи са тим да донесемо изборни закон за изборе везане за Српску. То је локални ниво како нам и припада по Уставу – поручио је Додик.

Истакао је да све што се сада ради, ради по Уставу БиХ.

– Уколико се буде кретало ка овој харанги из ФБиХ коју најављују неки, Република Српска ће ићи у забрану дјеловања његових активности на простору Републике Српске и радићемо на томе да заштитимо своја права. Наше понашање је увијек реакција на оно што они раде – рекао је Додик.

Уколико нелегални Шмит покуша да наметне Закон о имовини, Република Српска ће се осамосталити, поручио је Додик.

– И тада смо јасно рекли, да уколико се то деси да Српска нема другог излаза осим да се одвоји, напросто, и искаже свој независни статус. Отимати имовину значи угушити Српску – рекао је Додик.

Поручио је да се од тога неће одустати.

– Учинићемо то без обзира што неки покушавају да нам пошаљу упозорења разне врсте. Мислим да уколико Српска прећути да јој се одузме имовина онда није досљедна и не заслужује да живи и преживи. Боримо се за то – рекао је предсједник Српске.

Истакао је да је пред нама доста сложена година.

– Она је узрокована чињеницом да је глобални свијет у тоталном нереду, да се очекују ескалације многих криза које су данас присутне у Украјини, Гази. Ми ћемо чувати мир. Нама у Републици Српској на памети су само политички процеси који би требало да се воде у наредној процедури. Никакве активности које би дестабилизовале или угрозиле мир овдје – истакао је Додик.

Нагласио је да ће ова година ће и пословно бити тешка, и за предузећа и за појединце и само Српску.

– Морамо се окупити око тога и процијенити на који начин ћемо се кретати. Чекају нас интензивни разговори како се кретати даље према Европи. Став Републике Српске је и раније саопштен. Да ка Евопи, али под условом да Република Српска у томе буде видљива и да се рјешавају упоредо и ствари из 14 приоритета који су постављени, то значи Уставни суд, ОХР – рекао је Додик.

Истакао је да је немогуће очекивати „да ми по неком непознавању Европе добијемо преговарачки статус, а да дођете у ситуацију да се настави постојање странаца у Уставном суду и да постоји нека лажна канцеларија високог представника, ОХР,… „

– Те ствари морају да се рашчисте, или ми ништа нисмо знали о Европи или је Европа промијенила своје принципе. Наше понашање ће бити условљено тиме – ако већ добијамо ту врсту приче онда се мора јасно дефинисати улога страних судија и та прича о ОХР-у – поручио је Додик.

У овој години очекујемо отварање бар пет фабрика које би требало да запосле неколико хиљада људи. То су фабрике које отварају западни инвеститори, они који знају да у Српској имате најјефтинију електричну енергију, квалитетну радну снагу, подстицаје везано за добит и доходак и они су наши најбољи амбасадори – рекао је за РТРС Милорад Додик предсједник Републике Српске.

– Пред Републиком Српској је много изазова, али и доста ивестиција у овој години. Настављамо да радимо са нашим партнерима – поручио је Додик.

Нагласио је да је у овој години планирано и да се отпочне изградња брзе цесте од Требиња према Билећи и даље према Фочи, односно према Вишеграду како би се повезали на ауто-пут који долази из Београда.

– Данас сам добио озбиљну понуду једне компаније која је спремна да гради ауто-пут од Добоја до Вукосавља и то под концесијом, без икаквих терета и обавеза Републике Српске. То је најповољнија понуда коју смо могли да добијемо и сад ћемо да размотримо ту понуду, јер већ готово годину дана са европске стране постоји блокада око те инвестиције, а нама је важно да изградимо ауто-пут до Бијељине – рекао је Додик.

Истакао је да је у плану развијање даље мреже ауто-путева, као и градња болнице.

– Као што знате, болница у Требињу је у пуном замаху изградње, неке чекају да буду завршене – рекао је Додик.

Истакао је да ће се борити да се одржи буџет.

– Обезбиједићемо да привредницима којима је проблем најнижа плата коју смо утврдили на 900 КМ, ја ћу с њима разговарати у наредних 10 дана. Учинићемо све да Република остане стабилна и да се бави инвестицијама – поручио је Додик. Нагласио је да је веома битно да се бавимо и енергетским пољем.

– Настојаћемо да ријешимо проблем везано за гасовод. Очигледно да имамо огромну штету што немамо гасовод. Морамо обезбиједити сигурно снабдијевање енергентом будућности. За Републику Српску је стратешки циљ да изгради гасовод. Касније у току године покушаћемо да привучемо што више индивидуалних инвестиција. Имамо већ значајан број оних који су заинтересовани – рекао је Додик.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар