Предсједник РС

Додик: Амбасадор САД у БиХ Марфи и особље те амбасаде раде против српског народа у БиХ

„У УСТАВУ НЕ ПИШЕ ДА ИМОВИНА ПРИПАДА БиХ, ЗАТО ОДЛУКЕ УСТАВНОГ СУДА БиХ НЕМАЈУ УПОРИШТЕ“
  • „Мајкл Марфи и особље америчке Амбасаде потврђују непријатељско расположење према Републици Српској када тврде да имовина припада БиХ. То је удар на територијални и сваки други вид суверенитета Српске којој припада имовина која је на њеном простору. Тако ће и остати, волио то или не волио један надобудни амбасадор који покушава да каже „једно је политичка елита, а једно је народ“. А и ја могу да кажем да је у Америци једно Бајден, а једно народ“
  • Америчка Амбасада – нагласио је предсједник РС – контролише правосуђе у БиХ, укључујући и Уставни суд који доноси одлуке супротне Уставу БиХ и на штету Републике Српске
  • „Марфи је јуче потрчао да се састане са начелником општине Источна Илиџа (Маринком Божовићем). Немам ништа против таквих, некa сарађује. Има таквих издајника који не поштују одлуке Владе Републике Српске и то свакако говори о чему се ради. Очигледно је да америчка Амбасада управља и сарађује са СДС-ом“

Извор: РТРС

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи и особље ове амбасаде раде против српског народа у БиХ.

Додик је рекао да Марфи и особље америчке Амбасаде потврђују непријатељско расположење према Републици Српској када тврде да имовина припада БиХ, додајући да је то удар на територијални и сваки други вид суверенитета Српске.

– Марфи је то потврдио и у интервјуу за Независне новине када је рекао да имовину треба рјешавати у Парламентарној скупштини БиХ, а то заиста није у складу са уставним уређењем нити је на било који начин предвиђено – рекао је Додик у Бањалуци.

Он је подсјетио да Српској припада имовина која је на простору Републике, поручујући да ће то тако и остати.

– Тако ће и остати, волио то или не волио један надобудни амбасадор који покушава да каже „једно је политичка елита, а једно је народ“, а и ја могу да кажем да је у Америци једно Бајден, а једно народ – рекао је Додик.

Он је додао да поштује амерички народ и америчку државу, али не и, како је рекао, мешетаре који 20 година настоје да Српској да одузму имовину.

– У томе је читав проблем. Ми то видимо и упозоравамо да питање имовине неће бити на дневном реду, јер имовина припада нама – рекао је Додик, истичући да америчка Амбасада контролише правосуђе у БиХ, укључујући и Уставни суд који доноси одлуке супротне Уставу БиХ и на штету Републике Српске.

Он је подсјетио да у Уставу не пише да имовина припада БиХ и да стога позивање на одлуке Уставног суда о овом питању немају упориште.

Коментаришући састанак Марфија са начелником општине Источна Илиџа Маринком Божовићем /СДС/, Додик је рекао да Божовић не поштује одлуку Владе Републике Српска о прекиду сарадње са америчким и британским дипломатама у БиХ због антидејтонског дјеловања.

– Сви наши људи на власти у Републици и на нивоу БиХ не прихватају једну такву политику. Марфи је јуче потрчао да се састане са начелником општине Источна Илиџа. Ја немам ништа против таквих, некa сарађује. Има таквих издајника који не поштују одлуке Владе Републике Српске и то свакако говори о чему се ради – рекао је он.

Додик је рекао да је очигледно да америчка Амбасада управља и сарађује са СДС-ом.

На питање новинара како очекује наставак програма финасираних и од УСАИД-а, Додик је појаснио да Република Српска није прекинула сарадњу са САД-ом, већ искључиво са америчком Амбасадом у БиХ.

– Ако не желе због тога да финансирају, то је уреду, никакав проблем немам с тим, а ми ћемо овај програм наставити и рјешавати – поручио је Додик.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар