Одабрано Предсједник РС

Додик: Амбасадори БиХ муслимани гласају како каже њихова партија, а то показује да се све распало

ПРЕДСЈЕДНИК РС УПОЗОРИО ДА ЈЕ У БиХ ДОШЛО ДО РАСПАДА СИСТЕМА СПОЉНЕ ПОЛИТИКЕ
  • Предсједништво БиХ, које је једино надлежно за спољну политику земље, нема јединствен став о пријему самопроглашеног Косова у Савјет Европе, иако БиХ није признала Косово као државу. Како онда неко може да гласа да самопроглашено Косово уђе у неку међународну организацију?
  • БиХ се у свему, па и у овом случају показује као немогућа земља. Како онда можете да будете љути на Србију када би она једног дана рекла „добро, пошто ви не поштујете територијални интегритет Србије ево и ми не поштујемо територијални интегритет БиХ и подржавамо независност Републике Српске“? Како би они реаговали, шта би урадили?

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је да се систем спољне политике БиХ распао, јер амбасадори из бошњачког народа гласају по захтјеву својих политичких партија, а не институција БиХ, оцијенивши да то показује да је БиХ немогућа земља.

Додик је у вези с тим навео примјер амбасадора БиХ при УН Златка Лагумџије који је без одлуке БиХ поднио резолуцију о Сребреници Генералној скупштини УН.

Предсједник Српске је за Раша тудеј рекао и да се распад система спољне политике БиХ огледа и у томе да Предсједништво БиХ, које је једино надлежно за спољну политику земље, нема јединствен став о пријему самопроглашеног Косова у Савјет Европе, иако БиХ није признала Косово као државу.

Он је упитао: како онда неко може да гласа да самопроглашено Косово уђе у неку међународну организацију?

– БиХ се у свему, па и у овом случају показује као немогућа земља. Како онда можете да будете љути на Србију када би она једног дана рекла „добро, пошто ви не поштујете територијални интегритет Србије ево и ми не поштујемо територијални интегритет БиХ и подржавамо независност Републике Српске“? Како би они реаговали, шта би урадили? – упитао је Додик, наводећи да би онда завладала општа хистерија.

Све то, оцијенио је Додик, говори да нема ни унутрашњег, ни регионалног и ни глобалног питања око кога у БиХ не постоје „драматичне и дефинитивне разлике“.

– То је сад ствар БиХ и њеног минималног достојанства и континуитета, али се систем спољне политике БиХ распао – не постоји. Имате амбасадоре по свијету, муслимане, који гласају како каже њихова политичка партија, а не органи БиХ и то говори да се све распало – рекао је Додик.

Говорећи о позицији руских медија у региону, предсједник Републике Српске наводи да Раша тудеј мора да има јаче присуство на Балкану и „да то буде на нашим језицима“.

– Подржавам предсједника /Русије Владимира/ Путина који је недавно рекао да ће се позабавити тиме. Присуство Русије је недовољно – бар није онолико колико би људи то гледали, јер су руски медији објективни, без дневне и ратнохушкачке пропаганде. Мислим да снажније присуство руских медија већ касни и да га треба инсталирати уз снажну институционалну подршку – закључио је предсједник Српске.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар