Одабрано Предсједник РС

Додик: БиХ је ништа – тек вјежбалиште за Американце

„СРЕБРЕНИЦА“ ЋЕ САМО ПРОМИЈЕНИТИ ОДНОС СРПСКЕ ПРЕМА БиХ - СПРЕМАМО СПОРАЗУМ О РАЗДРУЖИВАЊУ
  • Предсједник РС за ТВ Хепи: Ми ћемо бити у органима БиХ али ћемо само доносити одлуке које буду у нашем интересу. А пошто тамо нема одлука у нашем интересу, тешко да ћемо доносити одлуке
  • „У Сарајеву мисле да су много моћни јер су миљеници Америке, али они не знају да је у свету промјењен однос снага… Чињеница да Американци уводе санкције Српској, доказ је да смо ми неки фактор“
  • Мора се одржати мир по сваку цену. Србија и Република Српска само у миру могу да размишљају гдје ће. Свијет је сада мултиполарни. Политика коју смо изабрали је да покушамо да радимо и са једнима и са другима, а Запад каже да ако нисмо с њима, да смо против њих. Хоће да уведемо санкције Русији и да дође до историјског разилажења с Русијом

Извор: РТРС

У OКВИРУ БиХ није било никаквог договора око резолуције о Сребреници а таква одлука морала је да потекне од Предсједништва БиХ, подсећа предсједник Републике Српске Милорад Додик, додајући да је бошњачка страна на томе потајно радила.

– Не само да су потајно радили, него су и илегално гласали, јер није било става о томе, а Златко Лагумџија је ипак гласао – истакао је Додик у разговору за телевизију Хепи.

Рекао је да је БиХ „вјежбалиште“ за Американце и да је у потпуности подјељено друштво.

– Бошњаци мисле да је то добро, али не можете да живите с неким ако стално понављате да су они геноцидни. Очигледно је да је овим гласањем прекршено правило УН, јер је ријеч о питању којим треба да се бави Савјет безбједности, а не Генерална скупштина – указао је предсједник Републике Српске.

Коментаришући резултат тог гласања, навео је да је 84 „за“ у односу на 109 земаља „против“ и уздржаних – минимум.

– Јавност треба да зна да се таква питања најчешће доносе консензусом. У УН постоје четири нивоа одлучивања, тек на четвртом – техничком нивоу – одлучивање је простом већином, а они су резолуцију ставили управо на такво гласање – истиче Додик.

Резолуција неће донијети ништа само ће промијенити однос Републике Српске према БиХ.

– Ми ћемо бити у органима БиХ али ћемо само доносити одлуке у нашем интересу. А пошто тамо нема одлука у нашем интересу, тешко да ћемо доносити одлуке – казао је Додик, подсјећајући да ће Српска до краја идућег мјесеца упутити ФБиХ споразум о раздруживању.

Предсједник Републике Српске је навео да због свих лажи о Сребреници људи у тој општини желе да промијене њен назив и да ће се видјети како то урадити.

Додик је навео да у Сребреници 11. јула није било операције, да нико није погинуо, нити је убијен, а да они обиљежавају тај датум, истакавши да је све што је страдало, страдало изван Сребренице.

– Зато су неки наши људи тамо у Сребреници покренули иницијативу да промјене назив да се не зове Сребреница него да се да неко друго име општини – рекао је Додик за Хепи.

Додик је рекао и да је Уставни суд измислио себи овлашћења да управља непокретностима и неким другим стварима.

– Одлучује о имовини, дакле по Уставу БиХ да је довољно да већина присутних судија гласа, а досад је било од укупног броја, има девет судија, па је већина била пет. То се сад промијенило – каже он.

Додик истиче да је БиХ „ништа“ и да се зато и улаже толико напора да се направи „нешто“.

– Морамо сачувати наш идентитет и структуру – навео је Додик.

У Сарајеву мисле да су много моћни јер су миљеници Америке, али они не знају да је у свету промјењен однос снага, наводи Додик, додајући да је чињеница да Американци уводе санкције Српској, доказ „да смо ми неки фактор“.

– Има и неки други свијет, није само то свијет – изјавио је Додик.

Око Закона о невладиним организација, Српска је била под „неподношљивим притисцима“, истиче Додик, додајући да је главно питање које се тиме рјешава од кога добијате новац и на шта га трошите.

Навео је да Република Српска није без потенцијала да се брани, али односи у БиХ никад нису били гори.

– По свему би било нормално да та земља не постоји, то је карикатура – додао је Додик, увјеравајући да је БиХ дат преговарачки статус за ЕУ „јер су дали Украјини па нису могли да објашњавају што нису БиХ“.

Каже да Запад Републику Српску представља као реметилачки фактор, а БиХ не може да живи без међународног интервенционизма, док Федерација не може да живи без међународног притиска због нетрпељивости између Хрвата и Бошњака.

Додик каже и да се о будућности не може причати, а да се не помену „глобални немири“.

– Мора се одржати мир по сваку цену. Србија и Република Српска само у миру могу да размишљају гдје ће. Свијет је сада мултиполарни. Политика коју смо изабрали је да покушамо да радимо и са једнима и са другима, а Запад каже да ако нисмо с њима, да смо против њих. Хоће да уведемо санкције Русији и да дође до историјског разилажења с Русијом – каже Додик.

 

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар