Одабрано Предсједник РС

Додик: БиХ је планетарна подвала и неуспјех – Американци су највећи рушиоци «Дејтона»

«ОБЕЋАЛИ СУ БОШЊАЦИМА ДА ЋЕ ИМ НАПРАВИТИ УНИТАРНУ И ЦЕНТРАЛИЗОВАНУ БиХ»
  • «Они квалификују Републику Српску као неког ко прави проблем, а да не правимо проблем – Српска би до сада била угушена и не би ни постојала»
  • Срби на овим просторима никада нису имали користи од БиХ, чак ни онда када је она била стабилан и мирна за вријеме бивше Југославије. Нећемо никада прихватити оно што они желе – да укинемо аутономију Републике Српске, да предамо имовину и неке надлежности, да се формира министарство пољопривреде на нивоу БиХ

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је циљ Српске очување дејтонског Устава и њене аутономије у том уставу, те истакао да су Американци највећи рушитељи Дејтонског мировног споразма.

– Република Српска је страна потписница Дејтонског мировног споразума и ако неко не поштује тај споразум и жели да добије нешто на шта Српска не пристаје, онда то представља превару и подвалу – рекао је Додик.

Он је појаснио да се подвала заснива на томе да су прећутали чињеницу да су Американци обећали Бошњацима да ће им направити унитарну и централизовану БиХ уз развлашћивање Републике Српске, док је превара комплетан тај циљ.

– Ако је Дејтонски споразум прелазни, како то они кажу, зашто се онда залажу за његово провођење. Највећи рушитељи Дејтонског споразума су оличени у Американцима који овдје држе подјареним читав политички амбијент – рекао је Додик за телевизију „Уна“.

Када се погледа историјат БиХ, каже Додик, види се да је то планетарна подвала и планетарни неуспјех.

– Они квалификују Републику Српску као неког ко „прави проблем“, а да „не правимо проблем“ Српска би до сада била угушена и не би ни постојала – рекао је Додик и додао да је довољно када руски предсједник Владимир Путин каже да дијели ставове Републике Српске.

Он је указао да се Српска 30 година бори за своју позицију коју је освојила и добила у Уставу БиХ, али да стално настоје да је урушавају, иако за Републику Српску знају и амерички и руски и кинески предсједник.

Додик је рекао да је Република Српска створена у једном историјском тренутку као рефлекс страха од тога да се српском народу не понови Јасеновац и сличне ствари.

– При томе је окупљено много љубави српског народа за Републику Српску – рекао је Додик.

Са друге стране, истакао је Додик, постојали су они за које је Република Српска била ексцес и непотребна ствар, који су кроз своје идеологије којих више нема покушавали да кажу да је свака идентификација са националном припадношћу нешто огавно што не припада цивилизацији.

Додик је рекао да Срби на овим просторима никада нису имали користи од БиХ, чак ни онда када је она била стабилан и мирна за вријеме бивше Југославије.

– Нећемо никада прихватити оно што они желе, да укинемо аутономију Републике Српске, да предамо имовину и неке надлежности, да се формира министарство пољопривреде на нивоу БиХ. Потпуно сам увјерен да Република Српска не би имала користи од тога – истакао је Додик.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар