Одабрано Предсједник РС

Додик: Бошњачке странке желе БиХ без Српске, а не БиХ у Европској унији

УПОЗОРИО: ПРЕД БиХ ЈЕ МОЖДА ПОСЉЕДЊА ПРИЛИКА ДА ПОСТАНЕ НОРМАЛНА ДРЖАВА
  • Република Српска прихватила је постојање на Уставу заснованe БиХ, Федерација никада није прихватила постојање на Уставу засноване Републике Српске. У овој чињеници лежи суштина нефункционалности БиХ
  • Ви нећете доношење закона о избору судија Уставног суда, којим би БиХ повратила изгубљени суверенитет, већ желите задржавање статуса протектората

Извор: РТРС

СВЕ више сам сигуран да бошњачким странкама није стало до БиХ у ЕУ, већ им је једино стало до БиХ без Републике Српске, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

– Република Српска прихватила је постојање на Уставу заснованe БиХ, Федерација никада није прихватила постојање на Уставу засноване Републике Српске. У овој чињеници лежи суштина нефункционалности БиХ. Врло просто: можда је лакше сједити у фотељама кад нешто неуспјешно рушиш 30 година умјесто да покушаш нешто да градиш – написао је Додик на друштвеној мрежи Икс.

Да се промил енергије, додаје Додик, која се троши на узалудно и немогуће рушење Републике Српске уложи на постизање и поштовање договора, данас не би јадиковали за пропуштеним шансама.

– Пред БиХ је можда посљедња прилика да постане нормална, демократска земља. Ми ћемо наш посао одговорно довести до краја. ЕУ је тема око које постоји сагласност. Република Српска тамо жели ићи тако што увијек бира дијалог и договор – рекао је Додик.

Поручио је да је „лопта у дворишту наших партнера“.

– Имам неодољив утисак да ће и овaј пут показати изузетан таленат и ову шансу прокоцкати. Само овај пут ми нећемо ћутати и прихватити улогу кривца. Замјена теза овога пута неће проћи. Причу да ми нешто блокирамо овога пута неће нико прогутати – рекао је Додик.

Ви нећете, додаје он, доношење закона о избору судија Уставног суда, којим би БиХ повратила изгубљени суверенитет, већ желите задржавање статуса протектората.

– Ви нећете доношење измјена Изборног закона, којим би се омогућило легитимно представљање конститутивних народа, већ желите да Бошњаци бирају представнике хрватског народа. Ви нећете доношење закона о Суду, којим би се формирало aпелационо виjеће Суда БиХ, већ желите да сву судску власт лоцирате у Сарајеву. Ви нећете доношење закона о сукобу интереса, који би третирао институције БиХ, а на основу коjeг би ентитети донијели своје законе који би третирали ниже нивое власти, већ желите да све сконцентришете у једне руке као бич за кажњавање неподобних – рекао је Додик.

Поручио је да се објави стенограм састанка у Сарајеву да се види ко блoкира процесе.

– И још ми треба да се извињавамо зато што ви блокирате. Као да живите по оној „Ђура ће ти опростити што те је тукао“. Хајде једном у 30 година одлучите да служите људима који су вас у земљи бирали умјесто што клечите пред људима зa које нико није гласао чак ни у земљама из којих нам долазе и држе лекције. И календар вам иде наруку, преступна је година. Имате дан више да преузмете одговорност и заједно са нама донесете одлуке – каже Додик.

Истиче да је на непријатна изненађења од њих навикао, а изразио наду да ће га ме овог пута изненадити пријатно.

– Што је још важније, изненадите бошњачку јавност. Нису ти људи заслужили политичаре који сједећи у фотељама бране стране интересе. И они, као и Срби и Хрвати, разумију да дугорочну срећу могу остварити само ако су у разумијевању са својим комшијама – нагласио је Додик.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар