Предсједник РС

Додик: Чекамо да неке велике силе кажу да српски народ има право на самоопредељење

ПРЕДСЈЕДНИК СРПСКЕ НАЈАВИО ОТВАРАЊЕ ТОКОМ 2024. РУСКОГ КОНЗУЛАТА У БАЊАЛУЦИ
  • На питање московског дневног листа Известија да ли је референдум о независности могућ ове године, Милорад Додик одговорио: „Видјећемо“
  • Поводом питања да ли Република Српска разматра могућност, бар у теорији, да се у будућности придружи Србији, рекао да ће Република Српска остати у оквиру територије у којој се сада налази, првенствено руководећи се интересима свог народа. И нагласио: „Ми смо један народ са народом Србије, а Србију доживљавамо као домовину“

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске (РС) Милорад Додик изјавио је да би руски конзулат у Бањалуци могао да буде отворен већ ове године.

За руски дневни лист Известија рекао је да су све одлуке о отварању представништва Русије у РС, које је најављено у мају 2022. године, донете са обе стране и да се тренутно ради на техничким и логистичким питањима која ће омогућити да представништво буде што прије отворено.

На питање да ли очекује да ће се то десити ове године, Додик је одговорио: „Да, наравно, мислим да је то реално“.

Додик, који се 21. фебруара састао са руским предсједником Владимиром Путином у Казању, рекао је да је РС прошле године потписала уговор са руским Гаспромом о дугорочним испорукама гаса до 2025. године.

На питање по којој цијени Република Српска купује гас од Русије, Додик није навео о којој цијени је ријеч, али је рекао да је Република Српска задовољна том цијеном.

Потврдио је да је Српска почела да плаћа руски гас у рубљама.

Поводом указивања да већ дуги низ година говори о могућности одржавања референдума о независности РС и да многи посматрачи то називају политичком игром, сматрајући да Бањалука заправо никада то неће учинити, Додик је рекао да је Српска увучена у БиХ и била приморана да јој се придружи после Дејтонског споразума.

„Ако кажете да Бања Лука никада неће то урадити, да ли сте спремни да се кладите на то? Ми нисмо авантуристи“, рекао је Додик.

Истакао је да Бањалука никада није одустајала од потребе јачања Републике Српске и да чека да „неке велике силе кажу да (српски) народ има право на самоопредјељење“.

На питање да ли је референдум могућ ове године, Додик је одговорио:

„Видјећемо“.

Одговарајући на питање да ли Република Српска разматра могућност, бар у теорији, да се у будућности придружи Србији, Додик је рекао да ће Република Српска остати у оквиру територије у којој се сада налази, првенствено руководећи се интересима свог народа.

„Ми смо један народ са народом Србије, а Србију доживљавамо као домовину. Свакако ћемо сачувати субјективитет Републике Српске. Али као што је, на пример, њемачки народ имао право да уједини Источну и Западну Њемачку, можда ће некад и српски народ имати исто то право. Наш циљ је да живимо заједно са (свим другим) Србима, легално и легитимно“, рекао је Додик.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар