Предсједник РС

Додик: Далеко су турске паре за аутопут, наш приоритет је траса Вишеград-Источно Сарајево

УПОЗОРИО ДА НИЈЕ СЛУЧАЈНО ШТО АМЕРИКАННЦИ ЖЕЛЕ МИРКА ШАРОВИЋА У ПРЕДСЈЕДНИШТВУ БиХ
  • „Било би добро да Турска да добар кредит за градњу путева. Нисам против тога… Уколико отпадне Код кредитора из Турске, ми ћемо у складу са својим могућностима и плановима градити тај пут“
  • У интервју за FaceTV рекао да је могуће да ће се кандидовати за члана Предсједништва Босне и Херцеговине: „Припремамо се за изборе. Подршка је и до 40 посто за СНСД по новим анкетама. Природно је да се предсједник странке кандидује за једну велику функцију. Свакако, СНСД ће дати кандидате и за Предсједништво БиХ и Предсједника РС“
  • „Ја нисам против БиХ, ја сам за дејтонску БиХ коју чине два ентитета и у коју се не мијешају странци. БиХ у ЕУ, у којој ће владати мир и сигурност. Против сам БиХ коју намећу странци, која није договорена и коју жели један народ“

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик је коментаришући трасу аутопута Београд-Сарајево, који треба да буде грађен средствима из Турске, рекао да су далеко те турске паре и да нема осјећај да је неко спреман дати новац како се то приказује и очекује.

Додик је навео да је примарни аутопутни правац Бањалука-Бијељина и да ће ускоро у цјелини бити завршена дионица до Добоја, те истакао да је један од приоритета и пут од Вишеграда до Источног Сарајева.

„Било би добро да Турска да добар кредит за градњу путева. Нисам против тога“, рекао је Додик и додао се не може забранити Федерацији БиХ да гради путеве, нити она то може да забрани Републици Српској.

Према његовим ријечима, то је ствар договора, а за Републику Српску је важна дионица од Вишеграда до Источног Сарајева.

Додик је појаснио да ће на Коридору „Пет це“, који од Сарајева иде према Сави, одобравањем средстава једне од европских банака бити грађен ауто-пут око Добоја, који би требало да буде интегрисан у овај стратешки пројекат.

Он је напоменуо да је траса на Коридору „Пет це“, која је у простору Вукосавља и даље према Шамцу и Брчком до границе са Србијом, у искључивој надлежности Републике Српске.

„Ми разговарамо да изградимо те путеве са различитим партнерима и наредних мјесеци ћемо имати конципирано рјешење. Пут од Вишеграда до Источног Сарајева свакако је један од приоритета и покушаћемо управо у концепту који подразумијева везу промовисану између Сарајева и Београда да укључимо и ту трасу ауто-пута. Уколико то отпадне од кредитора из Турске, ми ћемо у складу са својим могућностима и плановима градити тај пут“, поручио је Додик.

Предсједник Републике Српске коментарисао је вечерас и односе Српске и Србије те је рекао су најбољи од када постоји Република Српска и Споразум о специјалним и паралелним везама са Србијом.

Додик је истакао да му је важан веома јасан став Србије и предсједника Александра Вучића да они поштују Устав и територијални интегритет БиХ, и да воле Републику Српску, те нагласио да никада није доживио никакву врсту притиска из званичног Београда.

Према његовим ријечима, Србија подржава све што се договори у оквиру БиХ на уставан начин.

„То је веома добар оквир, што се нас тиче“, рекао је Додик за FaceTV, одбацивши све спекулације страних дипломата и представника дијела међународне заједнице да је под великим политичким утицајем предсједника Србије и да би наводно урадио све што Вучић од њега затражи.

Додик је рекао да није човјек који би подлегао било каквом притиску, па ни од Вучића, мада, како је напоменуо, тога није ни било.

Предсједник Српске рекао је да има своју одговорност, као и Вучић и да је веома задовољан сасвим отвореним разговорима које воде.

„Сви наши договори били су рационални и разумни. Наравно да у неким питањима и нисмо сагласни, али како вријеме пролази најчешће веома брзо нађемо консензус. Ту није ријеч о ремећењу нечијих односа или наношењу политичке штете некоме, него најчешће о нашој сарадњи, односима који су у овом тренутку најбољи од када Република Српска постоји и од када постоји Споразум о специјалним и паралелним везама са Србијом“, нагласио је Додик.

Указао је да САД имају знатно већи утицај у БиХ него Русија, те да би САД жељеле видјети Мирка Шаровића, актуелног министра спољне трговине и економских односа БиХ, у Предсједништву БиХ.

Он је рекао да у БиХ не види руски утицај те је нагласио да Сједињене Америчке Државе имају знатно већи утицај јер, како је навео, Амбасада САД покушава именовати главног државног тужиоца, док Русија то не покушава.

„У амбасади се договара пуно тога. Они су ти који би вољели видјети Шаровића у Предсједништву БиХ“, рекао је Додик додавши како постоје опције да се спријечи тријумф СНСД-а у БиХ.

Он је у интервју за ФацеТв рекао да је могуће да ће се кандидовати за члана Предсједништва Босне и Херцеговине.

„Припремамо се за изборе. Подршка је и до 40 посто за СНСД по новим анкетама. Природно је да се предсједник странке кандидује за једну велику функцију. Свакако, СНСД ће дати кандидате и за Предсједништво БиХ и Предсједника РС“, рекао је Додик.

Он је додао како његова кандидатура за члана Предсједништва БиХ није званична те да ће о томе одлучивати његова странка.

„Ја нисам против БиХ, ја сам за дејтонску БиХ коју чине два ентитета и у коју се не мијешају странци. БиХ у ЕУ, у којој ће владати мир и сигурност. Против сам БиХ коју намећу странци, која није договорена и коју жели један народ“, рекао је Додик.

Додик је поновио да у Републици Српској нема паравојски, као што се то, каже он, у посљедње вријеме покушава представити.

На питање водитеља шта има политички и лично против Бакира Изетбеговића, казао је да је он политичар на заласку.

„Он ће сад вјероватно бити делегат у Парламенту БиХ и онда ће лагано да изгуби странку“, рекао је Додик наглашавајући да се с Изетбеговићем никада није успио договорити јер често мијења мишљења због дневнополитичких разлога.

Додик је подсјетио да има добре односе с Драганом Човићем и Александром Вучићем те да тим односима не жели никога политички уништити.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар