Предсједник РС

Додик: Дан Републике наредне године – још свечаније и радосније

ПОДНОСИОЦИМА КРИВИЧНЕ ПРИЈАВЕ ПОРУЧИО ДА ИМ ЈЕ БОЉЕ ДА СЕ НАВИКНУ НА 9. ЈАНУАР
  • Милорад ДОДИК: „Ми ни данас не желимо да будемо у земљи у којој су угрожена наша права као колективитета и народа. Нећемо од тога одустати. Понављам, 9. јануар је био одговор на ранија скрнављења права Срба као конститутивних у БиХ. Нико није 9. јануара мислио да је то питање рата или да је то ратна одлука. Сматрали смо да је то политичка одлука, што се и показало“

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик најавио је да ће Дан Републике наредне године бити обиљежен још свечаније и радосније, истакавши да је 9. јануар био одговор на ранија скрнављења конститутивних права Срба као у БиХ.

Одговарајући на кривичну пријаву коју су против организатора прославе Дана Републике Српске Тужилаштву БиХ поднијела одређена удружења из Федерације БиХ проистекла из протеклог рата, Додик је рекао да им је боље да се навикну на Дан Републике.

Навео је да је право свих да раде шта мисле, али да то није допринос опстанку БиХ.

– Српски народ у БиХ је изашао на референдум и рекао да је 9. јануар Дан Републике. То не може да се мијења. Формирање Републике десило се у миру – рекао је Додик.

Додик је навео да су неприхватљиви наративи политичког Сарајева о 9. јануару, који је истински био одраз народне воље Срба у БиХ да се онемогући њихово прегласавање у Скупштини БиХ, како би српски народ заштитио своје националне интересе у БиХ.

Додик је истакао да је управо Дејтонски споразум афирмисао три конститутивна народа као основне политичке субјекте у БиХ, те да се сталним причама да се 9. јануара нешто десило настоје фалсификовати историјске чињенице.

– Рат је почео када су Срби прегласани на поменутом незаконитом референдуму, који је подржала међународна заједница, као и након признања БиХ и њене одлуке о сецесији у којој нису учествовали Срби. Ратне чарке су кренуле два-три мјесеца након формирања Српске. Дакле, нико Српској не може импутирати ту намјеру – појаснио је Додик.

Подсјетио је да су се српски представници и тада позивали на мир и све чинили да са оснивањем Српске буду равноправан народ у БиХ.

– Ми ни данас не желимо да будемо у земљи у којој су угрожена наша права као колективитета и народа. Нећемо од тога одустати. Понављам, 9. јануар је био одговор на ранија скрнављења права Срба као конститутивних у БиХ. Нико није 9. јануара мислио да је то питање рата или да је то ратна одлука. Сматрали смо да је то политичка одлука, што се и показало“, рекао је Додик на конференцији за новинаре након Божићног пријема у касарни Козара.

Додик је рекао да Република Српска има право на своју полицију која ће бити опремљена у складу са свим међународним стандардима, те да дефиле у Источном Сарајеву није прављен да икога иритира или буде било какав удар на Бошњаке.

Додик је рекао да Полицију Српске контролишу међународне организације, те да у њој нема ништа од опреме и наоружања што није полицијски реквизит и што не припада полицији.

Истакао је да нема ништа против да се поједине полицијске агенције у Федерацији БиХ опремају и наоружавају, али у складу са законом, као што чини Полиција Српске.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар