Предсједник РС

Додик: Дижу прашину због пушака за нашу полицију, а у ФБиХ постоји 105 неуништених хаубица

БЕЗ КОМЕНТАРА ПОВОДОМ ТВРДЊИ ДА ЈЕ ДАРКО МЛАДИЋ МЕЂУ КАНДИДАТИМА ЗА ПРЕДСЈЕДНИКА РС
  • „Представници Савеза за промјене, ојачавајући босанску линију и издајнички се односећи према Републици Српској, донијели су одлуку да се не уништи оружје из програма `Опреми и обучи` у ФБиХ“
  • „По претходној одлуци је више од 30.000 пушака, 105 хаубица и другог оружја Армије РБиХ требало је да буде уништено. Харис Силајџић је потписао ту одлуку. Касније је тадашњи министар одбране БиХ Селмо Цикотић направио извршно рјешење и дао налог да се све уништи. Уништена је одређена количина пушака, али није уништена ниједна хаубица“
  • Додик је указао да постоје документи у којима се види да је члан Предсједништва БиХ Младен Иванић пропустио да спријечи доношење одлуке о изузимању од уништења наоружња

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је актуелно Предсједништво БиХ промијенило одлуку о уништавању дијела наоружања у Федерацији БиХ (ФБиХ), тако да у том ентитету тренутно, између осталог, постоји и више од сто хаубица које могу у свако вријеме да буду употријебљене.

„Предсједништво БиХ је 2015. године промијенило ранију донесену одлуку у вези са програмом `Опреми и обучи` о уништавању значајне количине наоружања и војне опреме у ФБиХ и новом одлуком изузело од уништења дио наоружања“, рекао је Додик новинарима у Источном Сарајеву.

Он је истакао да су све подвале које се чине са причама о паравојсци и „страшном наоружавању“ полиције Републике Српске у функцији да се сакрије огромна количина оружја коју посједује ФБиХ.

„Представници Савеза за промјене, ојачавајући босанску линију и издајнички се односећи према Републици Српској, донијели су одлуку да се не уништи оружје из програма `Опреми и обучи` у ФБиХ“, навео је Додик.

Он је подсјетио да је одлука о уништавању тог наоружања донесена 2010. године када је члан Предсједништва био Небојша Радмановић, а предсједавајући Харис Силајџић.

Тадашњом одлуком, појаснио је Додик, више од 30.000 пушака, 105 хаубица и другог оружја Армије РБиХ требало је да буде уништено.

„Силајџић је потписао ту одлуку. Касније је тадашњи министар одбране БиХ Селмо Цикотић направио извршно рјешење и дао налог да се све уништи. Уништена је одређена количина пушака, а није уништена ниједна хаубица“, истакао је Додик.

Додик је напоменуо да постоје документи у којима се види да је члан Предсједништва БиХ Младен Иванић пропустио да спријечи доношење одлуке о изузимању од уништења наоружња.

„То је једна неодговорна одлука и о томе треба да причамо. Сада негдје у ФБиХ постоји сто и нешто хаубица које су спремне и могу да буду употријебљене за `не дај боже`“, упозорио је предсједник Републике Српске.

Нагласио је да је европски пут циљ и Републике Српске.

„Вјерујем да БиХ треба да добије статус кандидата за чланство у ЕУ, а све остало ћемо видјети, како ће се кретати“, рекао је Додик новинарима у Источном Сарајеву.

Додик је истакао да је важно што је у БиХ успостављен механизам координације, кроз који је прошао Упитник, те додао да су на нека од питања дати дупли одговори – они које су дале институције Републике Српске и они на које су одговоре дале институције БиХ.

„Очекујемо да Европа једнако уважи и једне и друге одговоре. Уколико то не уради и уколико би били пристрани према само једној врсти података, била би то лоша порука“, истакао је Додик.

Он је изразио очекивања да ће подаци које је дала Република Српска у вези са пописом и неке друге битне свари бити уважени, са становишта свих анализа које ће правити Европска комисија.

„Уколико то буде одбачено, сматрамо да је неко од самог почетка хтио да уради превару по том питању“, нагласио је предсједник Републике Српске.

 

Додик без коментара о кандидатури Дарка Младића за предсједника РС

Предсједник СНСД-а Милорад Додик није данас желио да коментарише вијест да је Дарко Младић, син генерала Ратка Младића, један од могућих кандидата ове странке за предсједника Српске на предстојећим општим изборима.

Он је истакао да је чуо за те спекулације, али да ће о кандидатури одлучивати страначки органи СНСД-а.

„О кандидатима СНСД-а јавност ће бити упозната и у том погледу ће се то кретати“, рекао је Додик новинарима у Источном Сарајеву.

Према наводима медија, Дарко Младић један је од могућих кандидата СНСД-а за предсједника Републике Српске на општим изборима.

Младићева кандидатура наводно је ушла у ужи избор СНСД-а.

Срна

 

1 коментар

Кликни овде да поставиш коментар