Предсједник РС

Додик: Двадесети вијек је био вијек српског страдања, а 21. ће бити вијек српског уједињења

ДОЊА ГРАДИНА: ДАН СЈЕЋАЊА НА 700.000 ЖРТАВА УСТАШКОГ ЗЛОЧИНА ГЕНОЦИДА
  • Предсједник РС Милорад ДОДИК: Срби не могу да живе без слободе. Није никаква пријетња, већ само жеља да искажемо своју, народну вољу да Република Српска буде своја на своме. Да једног дана заједно Србија и Република Српска буду заједничке државе
  • „Не можете и нећете никада да изједначите Сребреницу и Јасеновац. Није и никада неће бити исто. Нећете нам – нагласио је Додик – наметнути етикету геноцидног народа, као што сте покушали то кроз одлуке Савјета безбједности УН“

ПРОШЛИ вијек је вијек српског страдања, а овај ће бити вијек српског уједињења, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик, на централној манифестацији обиљежавања Дана сјећања на 700.000 жртава усташког злочина-геноцида у концентрационом логору Јасеновац у Доњој Градини.

– Ова тишина овдје, носимо је са собом и снагом којом ће показати да смо један народ. Борићу се до краја живота за слободу српског дјетета, ма гдје оно живјело. Срби не могу да живе без слободе. Није никаква пријетња, већ само жеља да искажемо своју, народну вољу да Република Српска буде своја на своме. Да једног дана заједно Србија и Република Српска буду заједничке државе – нагласио је Додик.

Додик је истакао да заједно са Србијом већ неколико година се обиљежава страдања српског народа.

– Овдје је 700.000 људи уморено на најсвирепији начин од НДХ, хрватског народа тог времена и усташког покрета. Та тишина нас овдје окупља. Сваки дан морамо да се присјетимо страдања наших предака на овом мјесту. Све то је било дио плана који траје дуго. Срби су етнички чишћени, а оно што нису успјешно одрадили у Првом свјетском народу, наставили су на овом мјесту. Наставило се са прогоном Срба из Крајине, и свих дјелова Хрватске – рекао је Додик.

Он наглашава да се данас Србима не жели признати право на национални идентитет, вјеру.

– Ми нисмо „босански“ Срби. Срби су и овдје, и тамо, и било гдје да живе. То је наше право и наша историја – истакао је Додик.

Не смију се заборавити страдања Срба било гдје, поготово ових овдје у Јасеновцу и Доњој Градини.

– Никада нећемо заборавити страдања на Петровачкој цести. Ћопићева Марија и Милица Ракић, као да су сестре, јер исто зло их је задесило, али у размаку од 70 година. То само говори о плану који је увијек постојао против српског народа – рекао је Додик.

Повукао је још једном паралелу између злочина у Сребреници и геноцида у Јасеновцу.

– Не можете и нећете никада да изједначите Сребреницу и Јасеновац. Није и никада неће бити исто. Нећете нам наметнути етикету геноцидног народа, као што сте покушали то кроз одлуке Савјета безбједности УН. Прошли вијек је вијек српског страдања, а овај ће бити вијек српског уједињења – поручио је Додик.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар