Предсједник РС

Додик: Ердоган је за то да се из БиХ склоне странци и направи унутрашњи договор

ЈЕДНА ТУРСКА КОМПАНИЈА ГРАДИ ХЕ МРСОВО ВРИЈЕДНУ 100 МИЛИОНА ЕВРА КОЈА ЋЕ БИТИ У ПУНОМ ВЛАСНИШТВУ СРПСКЕ
  • „Турска остаје посвећена ономе што је БиХ и то нама није изненађење, али је важно рећи да Ердоган има уравнотежен приступ“
  • „Изнесени су конкретни приједлози о кредитном аранжману када је ријеч о ауто-путу Београд-Сарајево. Ту је застој јер у ФБиХ не могу да одреде трасу куда треба да се гради ауто-пут. Мислим да се може разговарати о томе да федерална страна подржи дио аранжмана са Републиком Српском, а они када буду спремни ми ћемо подржати“

ДИПЛОМАТСКИ форум у Анталији био је веома успјешан, поручио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

– То је била прилика за разговоре са бројним лидерима држава, а све с циљем разумијевања позиције Српске и јачања економије кроз пројекте – нагласио је Додик.

Додик је подсјетио да је са предсједником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом разговарао о односима на свим нивоима.

– Турска остаје посвећена ономе што је БиХ и то нама није изненађење, али је важно рећи да Ердоган има уравнотежен приступ који каже да треба да се склоне странци и да се направи унутрашњи договор – поручио је Додик.

Додик је нагласио да су изнесени конкретни приједлози о кредитном аранжману када је ријеч о ауто-путу Београд-Сарајево.

– Ту је застој јер у ФБиХ не могу да одреде трасу куда треба да се гради ауто-пут. Мислим да се може разговарати о томе да федерална страна подржи дио аранжмана са Републиком Српском, а они када буду спремни ми ћемо подржати – рекао је Додик.

Додик је нагласио да једна компанија из Турске гради и Хидроелектрану Мрсово.

– Вриједност тог пројекта је 100 милиона евра. То је ХЕ која ће бити у потпуном власништву Републике Српске – истакао је Додик.

Предсједник Српске јутрос је разговарао са министром иностраних и европских послова Словачке Јурајем Бланаром, а јуче је имао састанке и са министром спољних послова Руске Федерације Сергејем Лавровом, премијером Мађарске Виктором Орбаном и министром иностраних послова те земље Петером Сијартом.

Додик и Цвијановић јуче су разговарали и са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар