Предсједник РС

Додик: ЕУ се отворила према дејтонској БиХ – то је једини пут који нас удаљава од трагичног 20. вијека

ПРЕДСЈЕДНИК СРПСКЕ ПОЗДРАВИО ОДЛУКУ ЕВРОПСКОГ САВЈЕТА О ОТВАРАЊУ ПРЕГОВОРА СА БиХ
  • Одлука јача темеље које је спремна да јача Република Српска – дејтонску и на Уставу грађену БиХ, која једнако припада свима. Зато данашњу одлуку сматрам великим признањем и себи и Републици Српској за политику коју је водила
  • „Наш пут има свој национални циљ – да у 21. вијеку Срби поново без граница живе и раде са својом браћом и кумовима. Пред свима нама у БиХ је још много посла. Данас се доказало, и нећу одустати од тога, да су странци, њихови комесари амбасадори и лажни високи представници сувишни за наше односе и увреда за наше народе“

ПОЗДРАВЉАМ одлуку Европског савјета о почетку преговора БиХ са ЕУ. Захваљујем владама и парламентима свих држава чланица. Та одлука признање је свим грађанима и политичким снагама које се упорно залажу за јачање међусобног поштовања, договора и компромиса између Срба, Бошњака и Хрвата, написао је Милорад Додик, предсједник Републике Српске на друштвеној мрежи Икс.

– Ова одлука јача темеље које је спремна да јача Република Српска – дејтонску и на Уставу грађену БиХ, која једнако припада свима. Зато данашњу одлуку сматрам великим признањем и себи и Републици Српској за политику коју је водила – навео је Додик.

– Став Европског савјета да дејтонска БиХ, са два равноправна ентитета и три равноправна конститутивна народа, може да буде члан ЕУ показује да унутрашња структура БиХ није сметња. БиХ је по много чему „мала ЕУ“, тест њеног постојања у првој половини 21. вијека. У срцу Европе налази се држава која може опстати само ако се гради на начин на који су мир и економски просперитет послије рата пројектом ЕУ изградиле државе чланице – истиче предсједник Српске.

– Тај пут, као и наш, није увијек лак. Није једноставан и није гарантовано успјешан, али је гарантовано једини пут који нас удаљава од трагичних епизода из 20. вијека. Република Српска је кроз изјаве комесара за проширење и извјештаје о напретку Европске комисије свјесна кључног доприноса који је дала да се данашња одлука донесе – увјерен је Додик.

Истакао је да Српска неће ликовати јер, како наводи, постоје многи који су данашњем дану претпостављали и прижељкивали њен нестанак.

– Наш пут има свој национални циљ – да у 21. вијеку Срби поново без граница живе и раде са својом браћом и кумовима. Пред свима нама у БиХ је још много посла. Данас се доказало, и нећу одустати од тога, да су странци, њихови комесари амбасадори и лажни високи представници сувишни за наше односе и увреда за наше народе. Јер за ових годину дана урадили смо никад више. И урадили бисмо још више да којекакви смутљивци нису видјели личне интересе у томе да нас користе у геополитичким играријама – написао је Додик на Иксу.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар